Бившият депутат Емил Димитров прави нова партия, напуснали ГЕРБ ще я ръководят

Емил Димитров

Бившият влиятелен депутат от ГЕРБ, който бе един от първите, "низвергнати" от партията, обяви във вторник по БНТ, че усилено работи по нов политически проект.

Това ще бъде партия, а не сдружение или движение, защото "е ясно, че в парламента се влиза само с партия", каза той.

В момента се подготвяли документите за партията, която нямало да има лидер, а "колективно ръководство от млади хора в активна възраст".

Според Димитров тези хора ще бъдат излъчени от структурите на ГЕРБ. Водели се преговори с основателите на "стария СДС", проектът бил отворен и за други желаещи да се включат в него.

Учредителният конгрес на новата партия ще се проведе в края на септември, добави още Емил Димитров.

Въпрос на време беше да се обяви създаването на нова политическа формация от бивши членове на ГЕРБ. За това намекнаха други изявени недоволни от ГЕРБ, които напуснаха партията след вътрешно-партийни скандали, медийни атаки, апаратни игри и местни преврати. Те обявиха, че не могат да се съгласят с авторитарния стил на управление на зам.-председателя Цветан Цветанов в тандем с напусналата преди дни парламента и ръководството на ГЕРБ Искра Фидосова.

Само преди месец оглавилите "бунта" бивши депутати Иван Петров и Павел Димитров и още неколцина лидери на местни партийни структури се срещнаха с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но не успяха да сключат трайно примирие с него. След това редица членове на провинциални организации на партията напуснаха къде с повече шум, къде безшумно.

Името на Емил Димитров се появи в тефтерчето на бившия шеф на комисията за разкриване на конфликт на интереси Филип Златанов, в което бяха записвани нареждания на "И. Ф.", "Ц. Ц." и "Б. Б." който неудобен да бъде натискан, а кой удобен - щаден. Димитров нееднократно обяви в последната година, че има подозренията, че вероятно е бил следен и подслушван по нареждане на Цветанов.

Емил Димитров се считаше за близък до Борисов, а в 41-ия парламент имаше влияние за приемане на законови текстове, които мнозина определяха като лобистки.

Споделяне

Още по темата

Още от България