Емил Димитров заминал за чужбина, защото се страхува за живота си

Бившият депутат от ГЕРБ ще разкаже пред чужд нотариус всичко, което знае

Емил Димитров доскоро беше един от недосегаемите.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който бе сред ключовите фигури в отминалия парламент, но загуби благоволението на партийните си началници и няма да участва в предстоящите избори, е заминал за страна от ЕС, където да разкаже пред нотариус всичко, което знае.

Това съобщи самият той в неделя пред "Канал 3".

"Това е застраховка живот на моите деца", каза още Димитров и уточни, че след няколко дни ще се върне в България, защото не мисли да става емигрант. Той обаче се страхува за живота на децата си и не иска на тях да им се случи това, което се е случило неотдавна на други деца, явно визирайки отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо.

Емил Димитров отказа да отговори на въпроса дали информацията, която има, компрометира правителството, защото ако я разкрие, тя нямало да бъде "застраховка живот" и допълни: "Нека да минат изборите и тогава ще коментирам".

Емил Димитров каза, че 100% телефонът му се подслушва, но уточни, че не се крие.

Конфликтът му с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова вече не е тайна за никого, но истинските причини за него тънат в мъгла.

Бившият депутат от ГЕРБ заяви още, че последно се е чувал с бившия премиер Бойко Борисов, когато по-рано тази седмица Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси го уличи в конфликт на интереси, свързани със законодателната му дейност. След продължила близо година проверка и след като се разбра, че Емил Димитров няма да е отново депутат, комисията обяви, че прокарвани от него закони са облагодетелствали негови близки роднини.

"Последно се чух с Бойко Борисов, когато се появи компроматът срещу мен за конфликт на интереси. За да благодаря на Цветан Цветанов и Искра Фидосова”, каза Димитров, като отказа каквито и да е подробности за разговора.

В деня, когато излезе решението на комисията, Димитров коментира пред Mediapool, че там са назначени хора на Цветанов и Фидосова.

Емил Димитров отказа повече подробности за разговора с бившия премиер. "Каквото сме си казали с Борисов, сме си го казали на четири очи и аз няма да го коментирам”.

"Много преди номинациите на ГЕРБ събрах актива и пред тях казах, че се отказвам от участие. Убедих се, че политиката е изключително мръсен спорт, затова не искам да участвам", разясни той оттеглянето си от изборните листи.

Той твърди, че срещу него се води активно мероприятие. "Не мога да посоча кой го е поръчал, защото нямам доказателства. Но всички партии на статуквото ужасно се уплашиха да няма обявен политически проект на протестиращите и се помъчиха да ги разбият", каза Димитров, чието име през последните седмици се свързва със структурирането на движението "Орлов мост”, в което влязоха лица от февруарските протести и студентски групи, оглавявани от Христо Стоичков, като част от предизборна коалиция с ВМРО. Коалицията обаче се разпадна в последния момент.

Според Емил Димитров, след като социолозите дадоха 14-15% на една партия на протеста, това би нарушило комфорта на политиците, които ще влязат в парламента. "Това е и една от причините за заговора срещу мен”, коментира той.

"Още октомври месец аз предупредих Борисов, че ако се явим на избори, където решенията ще се вземат от Цветанов и Фидосова, аз си тръгвам", каза още Димитров.

"Обвиняват ме за Закона за лова, нещо, с което ужасно се гордея, защото българският ловец може свободно да се сдружава. Второто, за което ме обвиняват, е Законът за здравето в частта му за тютюнопушенето. Гордея се с това, че аз предложих да се въведат помещения за пушачи и непушачи. Нека съдът да каже дали има конфликт на интереси или не", коментира още Емил Димитров.

Според Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Емил Димитров, популярен още като Емо Ротманса и Емо Фаса, е прокарвал лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия. Целта им е била финансова изгода за свързани с него компании като "Фабрика Медикет" АД, която стопанисва ловните стопанства "Шерба" и "Етрополе" и фирмата "Симеон-2" ЕООД, дистрибутор на тютюневи изделия.

Споделяне

Още по темата

Още от България