Лютви Местан и Йордан Цонев в самоотвержена защита:

Законотворецът Пеевски нямал нито конфликт на интереси, нито офшорни зависимости

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не влиза в конфликт на интереси като съавтор на законопроект, който засяга собствеността на медиите в България, защото законодателството съдържа рестрикции. Такова разяснение направи в сряда депутатът от ДПС и втори съавтор на законопроекта Йордан Цонев. "Щеше да има конфликт на интереси, ако не предлагаше рестрикции. Ако той участва, важат и за него”, коментира Цонев пред бТВ.

Преди ден той съобщи, че двамата с Пеевски са внесли закон, целящ да изтласка офшорния бизнес от българската икономика. Проектът включва дълъг списък със забрани в 20 области, изискващи лицензиране, включително електронни медии и печатни издания.

Още в началото на управленския мандат Йордан Цонев обяви, че готви закон за ограничаване на офшорките и досега не беше съобщавал, че го пише в съавторство с Пеевски. Новината той обяви във вторник, като подчерта, че Пеевски сам настоял и вкарал законовите текстове, забраняващи офшорна собственост върху медиите.

След като проектът стана публично достояние, че разбра, че в него са заложени маса изключения, които на практика спасяват едрите играчи в 20-те упоменати области, а най-вероятният ефект би бил отстрелване на дребните риби.

Неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски е син на Ирена Кръстева, собственик на "Нова българска медийна група", която притежава редица печатни и онлайн издания, както контрола върху разпространението на вестници. Самият Пеевски неофициално се води шеф на медийната империя, създадена с финансовата подкрепа на Корпоративна търговска банка.

Йордан Цонев информира, че законопроектът ще бъде обсъден на първо четене в ръководената от него комисия, като категорично на обсъждането ще присъства поне един от вносителите.

Пеевски продължава да не идва на работа в парламента, независимо че миналата седмица Конституционният съд го остави депутат.

В негово отсъствие ДПС продължават самоотвержено да защитават имиджа и репутацията му.

Лидерът на партията Лютви Местан коментира в сряда, че законпроектът на Йордан Цонев и Делян Пеевски има за цел прозрачност и отнемане на възможността собствениците на медии да се крият зад офшорни фирми. Няма как човек, който има подобна практика и зависимост, да внесе такъв текст, каза Лютви Местан в интервю за К2. Ако човек има притеснения върху свои офшорни фирми, едва ли би внесъл такъв законопроект, допълни той.

Целта на законопроекта "Цонев – Пеевски" е да даде отговор на всички въпроси, които се задават от обществото за медиите и собствеността в тях, и затова той трябва да получи подкрепа от всички, изтъкна Лютви Местан.

Разследвания на независими медии като Биволъ доказаха, че Пеевски притежава чрез офшорни компании редица български медии, сред които са вестници, списания, интернет сайтове, телевизии и радиостанции.

Партията ДПС, чийто член е Пеевски, стана известна в ЕС с изявлението на бившия си лидер Ахмед Доган, че тя има "обръчи от фирми", които я финансират като в замяна получават държавни поръчки.

След като във вторник похвали Делян Пеевски за "ценния му опит и знания като юрист”, Цонев обяви в сряда, че двамата работят заедно и върху антимонополно законодателство, което да въведе регулация в областите на бързите кредити, защита на потребители, отношенията на банките като кредитори с кредитополучателите. "С правителството сме обявили тази есен за есен в защита на конкуренцията и срещу монополите”, подчерта Йордан Цонев.

Той допълни, че в ДПС темата с икономическите взаимоотношения с офшорките се обсъжда от година. Загубите на ЕС от икономическата взаимодействия с такива зони се оценяват на 800 млрд. евро, каза той. "Самата Европа и Г-20 започна битка срещу тези практики, които са законни. Последно препоръчват на страните членки да си изработят законодателство, с което да ограничат търговията с тези зони”, отбеляза Йордан Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?