Сидеров привиква на изслушване И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. от бележника на Златанов

Плевнелиев: Няма да участвам в партизански битки

Шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията и лидер на "Атака" Волен Сидеров привиква на изслушване в Народното събрание оттеглилата се като депутат от ГЕРБ Искра Фидосова, бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Това обяви самият той във вторник, след като комисията му изслуша четиримата колеги на обвинения за длъжностно престъпление и отстранен от съда като шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

 

Сидеров планира да привика Фидосова, Цветанов и Борисов заради съвпадението на инициалите им с тези, станали известни като основна схема в личния бележник на Златанов, който бе огласен от прокуратурата преди седмици. В него се четеше схемата "ИФ – ЦЦ – ББ", която от държавното обвинение така и не пожелаха да коментират.

 

Президентът Росен Плевнелиев и съветничката му Димана Ранкова също ще бъдат поканени в комисията на Сидеров, тъй като фигурираха в скандалния тефтер с целите си имена и "директива" – "недопустимо е да стане известно". Впоследствие стана ясно, че това изречение се е отнасяло до сигнал срещу Плевнелиев, който след това е бил разгледан и определен като неоснователен.

 

По-късно във вторник Плевнелиев съобщи, че няма да се яви пред парламентарната комисия на Волен Сидеров.

 "Ще способствам за разкриването на истината пред всеки компетентен орган, но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване. Всеки, който дори и малко се е докоснал до конституцията, знае много добре, че духът на конституцията и правилата, разписани в нашата Конституцията, казват взаимен баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Аз се питам ако в същата тази комисия се получи сигнал срещу главния прокурор или председателя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд, какво – ще го извикат на разпит там? ", каза Плевнелиев пред бТВ.

 

Сабрие Сапунджиева, Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджийски бяха разпитани поотделно в парламентарната комисия. Всички заявиха, че не им е оказван натиск от страна на Филип Златанов. За тефтерчето му пък разбрали от съобщението на прокуратурата. Те обяснили, че нямат задължение да контролират административната дейност на шефа си. В този смисъл не били отговорни за забавянето на уведомленията до прокуратурата - един от мотивите за обвинението срещу Златанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България