Лидерът на ПАСОК: Нови икономии са "почти невъзможни"

Коалиционните партньори в Гърция в задънена улица

Атина се кани да поиска нов, извънреден заем от еврозоната

Лидерите на трите управляващи партии (от ляво на дясно): Фотис Кувелис, Андонис Самарас, Евангелос Венизелос

Лидерите на трите партии от управляващата коалиция в Гърция са в задънена улица в търсенето нови възможности за икономии, които да удовлетворят кредиторите и да спасят договорената с тях помощ, без която страната ще фалира още в следващите седмици.

Това стана ясно след срещата между премиера от Нова демокрация Андонис Самарас и двамата му коалиционни партньори - лидерът на социалистическата партия Евангелос Венизелос и председателят на Демократичната левица Фотис Кувелис. На нея те отложиха за следващата седмица решението си мерките за икономии на стойност почти 12 милиарда евро, искани от кредиторите на страната, съобщава Ройтерс.

Гръцките представители прекараха миналата седмица опитвайки се да намерят начин за спестяване на 11,7 милиарда евро през 2013 г и 2014 г., заложено в последния спасителен план на Атина, преди пристигането на експерти на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) през следващата седмица.

Окончателното решение се очаква да дойде след договорки между лидерите на трите партии в управляващата коалиция, водена от консерваторите, всеки от които ревностно се въздържа от подкрепяне на икономии, които ще натоварят още повече избирателите, коментира Ройтерс.

След продължила три часа среща с премиера Андонис Самарас двамата му коалиционни партньори побързаха да изпратят съобщение, че правителството няма да налага никакви нови икономии през тази година, с изключение на тези, за които вече има договорка.

"Проведохме много добра дискусия", заяви министърът на финансите Янис Стурнарас пред репортери като добави, че е била договорена основната посока.

Постигането на споразумение за непопулярни икономии вероятно ще бъде първият тест за Самарас от поемането на властта през миналия месец. Правителството му направи положително първо впечатление на европейските партньори, но се сблъска с критики в страната, че не налага достатъчно натиск за промени в спасителното споразумение, посочва Ройтерс.

Кабинетът на Самарас беше заявил, че ще търси удължаване на срока за постигането на фискалните цели, заложени в спасителното споразумение, но планира да постави искането само след възвръщане на загубеното в страната доверие.

Правителството трябва да договори икономии в размер на почти 12 милиарда евро, за да осигури следващ транш от финансовата помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд, вероятно през септември.

Нови икономии в Гърция са "почти невъзможни" заради рецесията в страната, заяви по-рано лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос.

Гърция ще поиска от еврозоната извънреден мостов заем

Очаква се Гърция да поиска от еврозоната извънреден мостов заем, за да закърпи положението в бюджета, докато намери начин да съкрати разходи за 11,5 млрд. евро и да успокои международните кредитори, съобщи радио Скай в сряда.

Парите са нужни на коалиционното правителство в Атина, за да изплати облигации на обща стойност 3,1 млрд. евро, държани от Европейската централна банка, чийто падеж изтича на 20 август,

Освен за погасяване на облигации, заемът ще се използва и за плащания по лихвите на дългови ценни книжа в размер на 600 млн. евро, а също така и за покриване на вътрешни финансови нужди.

Тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които в края на този месец се очаква да решат дали да продължат да изплащат траншовете на Атина по втората спасителна програма на стойност 130 млрд. евро заради трудностите да се приложат нови икономии, заявиха, че на сегашния етап би било нереално финансовите министри от еврозоната да се съгласят на такъв извънреден заем за Гърция. Те поясняват, че финансовата инжекция би могла да бъде реализирана, след като Гърция предприеме конкретни стъпки за реализиране на исканите от нея икономии.

Новите мерки за икономии трябва да бъдат представени следващата седмица пред инспекторите на тройката.

Тройката вече врътна кранчето на Гърция и спря текущите плащания по втората спасителна програма на страната. От предстоящата ѝ мисия ще зависи дали международните кредитори ще продължат да оказват финансова помощ на Гърция или ще я оставят да фалира.

Изключително трудна задача

"Тримата лидери (на трите партии от управляващата коалиция в Гърция - Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица – бел. ред.) търсят най-безболезненото решение за исканите от тройката кредитори съкращения в замяна на заемите. Те са изправени пред изключително трудна задача, тъй като се опитват да не режат повече доходи", коментира в. "Нафтемборики" в сряда.

"Отпред съкращения, а отзад фалит", под това заглавие в. "Та неа" информира за днешната среща на премиера Андонис Самарас с двамата му правителствени партньори Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, които признават, че прилагането на тези нови мерки за икономии ще е един "изключително труден експеримент".

Досега са осигурени само 5,7 млрд. евро, които се предвижда да бъдат "подстригани" в следващите две години.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани