Вероятно ще се наложи "подстригване" на още 200 млрд. евро от дълга на Гърция

Анализът на Тройката кредитори ще бъде "ужасен"

Представителите на "Тройката" кредитори са в Атина

Докато експерти от "Тройката" международни кредитори на Гърция започват поредната си мисия в Атина за оценка на изпълнението на поетите от страната ангажименти по кредитното споразумение в медиите изтече информация, според която се очертава анализът на експертите да бъде "ужасен", което ще наложи ново значително орязване на гръцкия дълг.

Инспекторите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ) са от сряда в Атина и ще завършат анализа за устойчивостта на гръцкия дълг през следващия месец. Трима представители на европейските власти, пожелали анонимност, са заявили пред агенция Ройтерс, че заключенията отдавна са ясни.

В доклада на Тройката международни кредитори ще бъде отбелязано, че гръцкият дълг не е стабилен. Според източниците на агенцията това означава, че ще са необходими драстични политически решения на съюза за преструктуриране на още 200 милиарда евро дълг на гръцкото правителствов облигации, които се държат от Европейската централна банка и централните банки на страните-членки.

На този етап обаче държавите-членки на европейския валутен съюз не желаят да поемат такава загуба.

"Гърция е отдавна извън пистата", коментира един от източниците на Ройтерс. "Анализът на устойчивостта на дълга ще бъде ужасен”, допълва той.

Според последните прогнози гръцката икономика ще се свие с още 7% през тази година, докато по-рано се очакваше спадът да достигне 5 на сто. Това също означава, че дългът на страната нараства спрямо брутния ѝ вътрешен продукт (БВП).

“В Гърция не беше направено нищо през последните месеци заради изборите. Ситуацията върви от лошо към по-лошо, включително и съотношението на дълга към БВП”, коментира друг от анонимните източници на агенцията.

Според тях Гърция няма да изпълни заложената в спасителното споразумение цел за свиване на дълга под 120% от БВП към 2020 г. Превишението на целта може да бъде с около 10 процентни пункта, или с 30 млрд. евро.

В резултат МВФ може да се оттегли от финансирането на страната, предупреждават анонимните източници на агенцията. Това означава, че държавите от еврозоната ще трябва сами да се справят със спасяването на Гърция и да се стигне до ново “подстригване” на дълга на Атина.

Представителите на европейските власти признават, че политически сондажи за подобен развой на събитията не са правени, защото никой не иска да започне тази дискусия, пише Ройтерс.

Икономическият екип на правителството ще представи на Тройката план за незабавни действия - закриване и сливане настотици държавни организации, приватизация и мерки за съкращаване на 11,5 милиарда евро до 2014 година. Целта е да бъдат убедени кредиторите в решителност за изпълнение на поетите ангажименти, за да се отвори пътят за предоговаряне на сроковете за изпълнение на целите в спасителната програма.

Според представители на гръцката сметна палата обаче, за да бъдат постигнати приетите фискални цели, през 2013-та и 2014-та година ще трябва да бъдат съкратени разходи за 14 млрд. евро.

В четвъртък в Атина се очаква и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Според местните медии той пристига със строго предупреждение, но и с подкрепа за усилията на гръцкото правителство. Вестник "Етнос" пише, чена утрешната среща между Барозу и премиера Андонис Самарас ще бъде поставено ясно да се разбере, че солидарносттана европейските партньори ще продължи само при конкретни доказателства, че Гърция спазва ангажиментите си. Източници от Комисията посочват, че "Гърция не може да чака помощ, ако самата тя не помогне на себе си".

"Ще направим каквото е нужно, за да задържим страната в еврозоната", заяви премиерът Андонис Самарас във вторник в речта си на първото заседание на парламентарната група на Нова демокрация след изборите на 17 юни. В."Та неа" коментира, че в речта си Самарас е отправил остро послание към всички, които предричат, че Гърция няма да се справи.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани