Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кой го интересува имам ли конфликт на интереси, ако си върша работата

155 коментара
Калина Крумова

Госпожо Крумова, освен народен представител, вече сте водещ и в сутрешния блок на Нова телевизия. Можете ли да сравните СКАТ, откъдето започна кариерата ви, с настоящото ви поле за изява?

Не бих искала да правя подобно сравнение по много причини. На първо място, когато започнах в СКАТ преди доста години, условията на медийния пейзаж в България бяха едни. Телевизиите представляваха едно, сега през 2012 година телевизиите са нещо съвсем различно. Така че, ако знам какво е сега в СКАТ и какво е в Нова телевизия, бих могла да направя разликата, но смятам, че човек се учи и както минаваш през начално училище, каквото аз смятам, че СКАТ беше за мен, така продължаваш нагоре.

Сериозно ли гледате на работата си в телевизията, с оглед на факта, че сте народен представител? Кое поприще за вас е приоритетно?

С оглед на това, че съм приела всеки ден да ставам в 4 часа сутринта и преди парламента да ходя на работа, очевидно приемам воденето на предаването доста сериозно, защото, повярвайте ми, не е толкова лесно.

А не се ли чувствате раздвоена – задавате въпроси от гледна точка на журналист на ваши колеги депутати?

Защо да е раздвояване, по-скоро това, което правя, е белег за добра организация на работата от гледна точка на време, и на усилие, и на всичко, което можете да си представите, защото и двете ми професии са ужасно отговорни пред хората. Мисля, че между журналистиката и политиката има много общо. Смятам също, че добрите журналисти са добри политици, защото те трябва да умеят да се докоснат до проблемите на хората. В крайна сметка политиците трябва да могат да се докоснат до проблемите на хората, а не само личните интереси.

Казахте, че има много общо между политика и журналистика. Какво общо намирате още?

Общото е много. Не случайно е казано, че медиите са страхотна власт и че медиите могат понякога много по-бързо и много по-ефективно да решат даден проблем, отколкото ако чакаме законодателно решение. Не са един и два случаите, в които, когато се дава гласност на нещо, се намира бързо решение, въпреки че преди това хората са го търсили месеци или години наред. Общото е страшно много и това е властта, също така можеш да се докоснеш до обществото и да го видиш. Друг е въпросът какво ще направиш с това, което си видял.

Като политик и като журналист, какво е мнението ви за срещата на еврокомисаря Нели Крус с представители на българските медии?

И като политик, и като журналист смятам, че трябва повече представители на всякакъв вид европейски институции да идват в България и да казват мнението си. Но като човек смятам, че ние на първо място трябва да надскочим себе си и след това да надскачаме европейците. Не харесвам това, че много често, много хора у нас се впечатляват от факта, че идва някой у нас и ни казва "вие сте добри" или "вие сте лоши" и ние започваме да разсъждаваме по тази логика. Искам да кажа, че ние трябва да разсъждаваме по собствената си логика. Ако някой ни каже нещо, може би да се замислим, но не да моделираме своето мнение спрямо това кой какво ни е казал, защото той е от някъде.

Колкото до посещението – при положение, че в България има толкова много бедни хора и толкова много социално слаби няма как да имаме кой знае колко висок процент, които да използват интернет. Да, хубаво е хората да се образоват, но в крайна сметка трябва да се съобразяваме с условията, в които живеем. После – ако нямаш ток вкъщи, няма как да имаш компютър и да ползваш интернет.

Попитах ви по-скоро какво е мнението ви срещата на комисар Крус с журналистическата гилдия, посветена на свободата на словото. Получи ли се дебат?

Съжалявам, че не бях там, но изнасях лекция за безопасност по пътищата. Мнението ми е, че наистина в България независимата журналистика е на изчезване. Още повече, че следващата година предстоят избори, които явно ще бъдат много трудни за всички. Но хората, според мен, трябва да формират мнението си не само спрямо това, което виждат по телевизията, а спрямо това, което виждат с очите си и спрямо това, което самите усещат. Защото лично аз виждам много често – волно или неволно, не мога да кажа, и а смятам, че не е редно да се коментира – ние пречупваме своето виждане за политиците през призмата на телевизията. А много малко хора знаят зад коя телевизия кой седи, и защо даденият материал е разположен по определен начин в медийното пространство.

След като повдигнахте сама темата – кой стои зад основните телевизии в България?

О, не мога да кажа. Не съм медиен експерт и не съм си правила, а и не е нужно да си правя проучвания зад коя телевизия кой стои, кой е собственик и тн. Всеки един анализатор, който има време да наблюдава повечето медии, може да види как се отразява даден ресор в едната медия и в другата медия.

Не се ли чувствате странно от гледна точка на това, че вие сте депутат и имате достъп до информация, до която останалите ви колеги журналисти нямат достъп​? Ще ползвате ли подобна информация и също така не смятате ли, че бихте притеснявали и вашите колеги депутати с ролята си на журналист?

Защо да ги притеснявам? Не мисля, че някой, който е честен и открит, и върши работата си по законен начин има от какво да се притеснява. Аз не съм сложила СРС-та в апартаментите и колите им, нито в останалите парламентарни стаи. Не съм член на никоя от по-специфичните комисии в парламента, така че мога да знам нещо от кулоарите, но няма как да знам някоя велика държавна тайна, с която да притесня колегите си като депутат или да имам предимство като журналист. Смятам, че добрият журналист винаги се подготвя и винаги намира начин да намери повече и по-интересна информация от тази, която някой друг е открил. Така че не смятам, че имам предимство.

По-скоро има тревоги дали няма да имам някакво специфично отношение. Мисля, че за месец август, в който водих експериментално пък и до момента се старая и се надявам да не съм показвала пристрастия, защото за мен на първо място и като журналист, и като човек не е професионално да показваш пристрастие от екрана. Мога да ги показвам в Народното събрание, или когато давам интервю по политическа тема, но не и когато съм на екран.

Обмисляла ли сте да напуснете парламента и да се посветите само на журналистическа кариера?

Имайки предвид, че мандатът свършва следващата година, а времето тече много бързо, няма защо да го правя, на първо място. На второ място – каузата за сурогатното майчинство, която вече ми струва три години и много усилия, която толкова много хора чакат, или каузата за безопасност по пътищата и законови промени, които вече има налице, не мога да ги оставя, само защото ще ме дават по телевизора. С цялото ми уважение не смятам, че това е отговорна позиция на един народен представител. А и не смятам, че нещо пречи нещата да се съвместяват.

Т.е. според вас твърдо нямате конфликт на интереси?

А вие виждате ли някакъв конфликт на интереси?

Вие като каква ще задавате въпроси на политиците – като бивш депутат от "Атака", като настоящ независим депутат или като журналист?

В сутрешния блок на Нова телевизия аз съм водещ на предаването и се старая въпросите да се получават така, както би ги задал всеки един професионален водещ.

Ако ваш гост бъде Волен Сидеров какво ще го попитате? Как бихте се държали с него?

Да заповяда. И мисля, че ако има някакъв информационен повод да бъде поканен – това ще се случи. Стечение на обстоятелствата е, че той бе поканен в петъка, преди понеделника, в който ние стартирахме, така че аз предполагам, че в следващите седмици, защото хората, които са медийно позиционирани не са кой знае колко, той ще бъде поканен. И си мисля, че нито ще се скараме, нито ще се сбием. Не смятам, че ще има драма, освен ако тя не бъде излишно създадена.

Казвала съм го много пъти, когато напуснах "Атака" – не съм имала скандал или конфликт, ск когото и да било.

Защо тогава напуснахте "Атака"?

Защото не е имало чуваемост и диалог. Ако нямаш конфликт не означава, че нямаш проблем.

Декларирала ли сте принадлежност към друга партия?

Връщаме се към въпрос, който беше широко дискутиран. Принадлежността е различна от членството в партията.

Разбира се, затова ви питам за принадлежност?

Нямам членство в друга партия, декларирала съм принадлежност към ГЕРБ защото е пренасочена субсидията. Има основателни причини да смятам, че не ѝ е мястото в "Атака" на тази субсидия.

Вас ви удовлетворява за какво те ползват субсидията?

Удовлетворява ме, че те дават пари, например – в началото на учебната година те дадоха 100 000 лева за направата на пешеходни пътеки. Едната част от парите е дадена от фонда за безопасност по пътищата, ясно е също така че ГЕРБ спаси и даде пари за лечението на Ади от Бургас. Много са благотворителните дейности. Това, което се вижда и това, което се прави за хората на мен ми харесва.

Аз съм виждала какво се правеше в "Атака" и не ми е харесвало. Смятам, че когато имаш възможност да промениш нещо, което не ти харесва, трябва да го направиш.

Вие смятате ли, че когато сте декларирали принадлежност към ГЕРБ, ще бъдете достатъчно обективна, когато имате гост от управляващите в предаването?

Вижте, когато пренасочих субсидията си в края на миналата година към ГЕРБ, не съм си мислила, че ще бъда водеща на телевизионно предаване. Пак казвам – по никакъв начин присъствието ми в предаването не е присъствието на депутат, а на водещ. И на трето място – ако субсидията ми не е пренасочена към ГЕРБ, а се върне към "Атака" аз не виждам по какъв начин това ще промени отношението на зрителите.

Не мога да разбера защо, казвам го с уговорката, че не гледам никога в чуждата паница, но не мога да разбера кой го интересува какъв конфликт на интереси имам, ако аз съм добър професионалист водещ и аз съм добър народен представител?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

155 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #155

  Не мога да разбера защо Нова телевизия така демонтративно и безсрамно показва своята подкупност от сегашното правителство. Калина Крумова е посредствена журналистка и безлична депутатка, която послушно изпълнява нареждането на ГЕРБ да манипулира зрителите в рванната си предузборна пропаганда. Жалко, че журналист като Евгени Генчев стана нейното жертвено агне!

 2. Анонимен
  #154

  Не знам а и не ме интересува мнението и излиянията на тази млада особа но виждам само че едно просто и нахално същество от което губи само НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ тъй като се лиши от един постоянен зрител в мое лице на сутрешният и блок-толкова неприятни са и двамата водещи сравнение с предишния че за съжеление пак се върнах на БТВ сутрин!

 3. Анонимен
  #153

  Г-жо Крумова, мен ме интересува дали не сте в конфликт на интереси. Интересува ме като гражданин на тази демократична, европейска държава. А Вие сте в конфликт на интереси - журналистите са коректив на правителството. На екрана кого представлявате - правителството, което хвалите безмерно и безкритично, или журналистиката- която би следвало (да, ама не) да е коректив на властта! Пак като гражданин ще питам и къде е колегата Евгени Генчев, който - безспорно, е по-добър в професионално отношение от

 4. Анонимен
  #152

  Браво Поли!

 5. Анонимен
  #151

  Първо, въпросното създание не е политик, а набеден "политик". Второ, тоя номер с даренията може да го пробутва на неграмотните цигани. Не може с чужда пита да се прави помен - тия пари са от нашите данъци едно, и второ, ако всяка власт си вършеше работата нямаше да има нужда от дарения. Но, трябва да се води народа за носа, че току-виж прогледнал. Трето, всеки мислещ човек го интересува дали има конфликт на интереси или не, независимо дали си върши или не работата. Четвърто, това че тя смята сурогатното майчинство за голяма кауза си е нейно лично убеждение - лощото е когато си повярва. Пето, омръзна ми тъпи патки да управляват БГ!!!!

 6. Анонимен
  #150

  Калина е много проста и тъпа, а за сметка на това се опитва непрестанно да затапва далеч по-интелигентния и възпитан Христо Калоферов, който е класи над нея като журналист. Ситуацията е подобна с изключително непрофесионалната Цолова по Би Ти Ви, която се опитва непрекъснато да сведе участието на Виктор Николаев до минимум, защото е уплашена, че той е много по-интелигентен и по-добър журналист от нея. Калина трябва да бъде сменена незабавно от друга, по-умна жена и с не такъв писклрив глас, Цолова също е за махане, познавам много хора, които не гледат само заради нея сутрешния блок на Би Ти Ви.

 7. Анонимен
  #149

  алооооооооооооо, мене ме интерисува, и не че е това "маце", което изплува от нищото и е за никъде, но и че ад.Хари е също в конфликт на интереси: хем адвокат, хем предс. на общ. съвет - що за Държавa сме, а?

 8. Анонимен
  #148

  Избирател: Мен ме интересува, най-малкото, защото журналистика трябва да се прави от лоялни хора, а политика - от знаещи. Ти, видя се, не ставаш ни за едното, ни за другото.Но пък напредваш чрез третото.

 9. Анонимен
  #147

  Драга Калинке. Щом твърдиш че няма конфликт, каква "журналистика" правиш? Естествено, че има конфликт на интереси.Социалната функция на журналистиката изобщо изключва фусти като теб да са във властта и да се показват на екран. За тв-водеща ти си кръгла 0, а като народен представител не е ясно изобщо кого представляваш, освен себе си. Така че, Калинке и ти си оправда името.

 10. Анонимен
  #146

  Сладко кроасанче. Очевиден е конфликтът на интереси, но когато няма големи пари в каузите зад които застава, всеки го пропуска покрай ушите си. Както отбелязва интервюиращия - най-малкото информацията с която разполага, като депутат я вкарва в конфликт на интереси. Ние в БГ обаче, сме свикнали с много по-големи конфликти, камо ли такива.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.