Комисията по корупция даде БМФ на прокурор

Комисията по корупция даде БМФ на прокурор

Стратегията за приватизация на Параходство “Български морски флот” (БМФ) ще се обсъди на 14 август с представители на морския бранш във Варна, съобщи в четвъртък министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той поясни, че на оперативно заседание на Министерски съвет са обсъдени параметрите на документа, който ще бъде предложен за гласуване от правителството.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Румен Ангелов (БНС) каза, че народните представители няма да допуснат по-малка компания да купи БМФ. От моряшкия синдикат настояват за силен стратегически инвеститор в пакет с български компании.

Също в четвъртък парламентарната комисия за борба с корупцията реши да предаде на главния прокурор всички материали, които депутатите разглеждаха по сигнал за корупция в БМФ.

Вече няколко месеца в комисията по корупция се обсъждат предоставените документи и изслушват специалисти за нарушения, свързани с тайм-чартърите (отдаване на кораби под наем на частни фирми за определено време) на БМФ.

Според комисията предоставените документи за злоупотреби и докладът за извършения от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол одит се разминават сериозно. Според председателя на комисията Бойко Великов, като се прибавят и двете проверки на Варненската апелативна прокуратура и окръжната прокуратура в морския град, може да се прецени, че част от сключените договори не спазват напълно законовите процедури.

От парламентарната комисия настояха транспортният министър Петър Мутафчиев също да предприеме съответните мерки по сигналите и по тези случаи, при които има констатирани нарушения.

Народният представител Атанас Атанасов (ДСБ) съобщи, че разполага с протокол от решение на директорите на морския флот, с което те се отказват от иск за 6,950 млн. щ.д.

Най-яростният защитник на действащото ръководство в БМФ беше депутатът на НДСВ от Варна Борислав Ралчев. Според него, директорите на морския флот, които го управляваха и при предишното правителство на НДСВ са действали съвсем законно. Когато председателят на парламентарната комисия Бойко Великов поиска всеки от изказващите се народни представители и гости да заявят дали имат конфликт на интереси с обсъжданата тема, Ралчев си тръгна от заседанието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес