Конфликтът в Софийската математическа гимназия продължава с контрапротест

Антони Стоянов, директор на СМГ

Министерството на образованието задейства процедурата за дисциплинарно наказание на директора на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов. Той продължава да отстоява позицията си и отказва да подаде доброволно оставка. В същото време родители на ученици в гимназията организират контрапротести в защита на Стоянов.

До откриването на процедурата за дисциплинарно наказание, която може да приключи и с отстраняване на Стоянов, се стигна след проверка на образователното министерство, която установила нарушения, свързани с организацията на учебния процес в гимназията. Директорът има три дни да даде обяснения. След това те трябва да бъдат разгледани от дисциплинарен съвет към Регионалното управление на образованието в София, който да излезе с решение по казуса, обясни пред БНР директорът му Ваня Кастрева.

Конфликт в СМГ, започна след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Според директора тя е уронила престижа на училището, след като е дискриминирала ученици от гимназията на състезанието "Европейско кенгуру". Тодорова била в една от оценителните комисии на надпреварата, а според директора до финалния ѝ етап не били допуснати възпитаници на СМГ. Родители не са съгласни с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител в националния кръг на "Европейско кенгуру". Учителката атакува уволнението си в съда, а образователното министерство направи проверка на директора.

В петък зам.-министърът на образованието Таня Михайлова нарече мотивите за уволнението на Тодорова "граничещи с абсурда", а поведението на директора "недопустимо".

Родители на няколко пъти изразиха подкрепата си за Тодорова с протести пред училището. Те искат връщането на работа и на още няколко преподаватели, които Стоянов освободил.

В понеделник директорът на СМГ отново обяви, че няма да подава оставка, нарушенията в работата му били маловажни, а недоволните от него са много по-малко от родителите, които го подкрепят. За вторник е обявен контрапротест в защита на директора.

В писмо до медиите организаторите му - също родители на ученици в гимназията, казват, че досега не са се включвали в спора по молба на Стоянов. Според тях скандалът в СМГ е по-скоро медиен, отколкото реален. Зад директора стояли 54 учители и служители на гимназията, както и преподаватели от други училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?