Директорът на Софийската математическа гимназия отказва да подаде оставка

Директорът на Софийската математическа гимназия отказва да подаде оставка

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов отказва да подаде оставка, както поиска в четвъртък работодателят му - началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. Образователното ведомство поиска Стоянов да се оттегли след напрежение в училището, предизвикано от уволнението на учител.

В тази ситуация ще се изчака да приключи отпускът на Стоянов и ще започне процедура по дисциплинарното му уволнение. Повод за него е проверка на образователното министерство, която установила нередности в училището.

Категорично отказвам и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в интерес на децата от Софийската математическа гимназия, заяви директорът Антони Стоянов пред "България ON AIR" тази сутрин.

Конфликтът в СМГ започна след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Според директора тя е уронила престижа на училището, след като е дискриминирала негови ученици на състезанието "Европейско кенгуру". Тодорова била в една от оценителните комисии на надпреварата, а според директора до финалния ѝ етап не били допуснати възпитаници на СМГ. Родителите обаче не са съгласни с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител в националния кръг на "Европейско кенгуру".

В петък зам.-министърът на образованието Таня Михайлова нарече пред bTV мотивите за уволнението на Тодорова "граничещи с абсурда", а поведението на директора "недопустимо". Прекратяването на договора на преподавателката доведе до протести на родители.

"От 12 юли се занимаваме с този конфликт. Има протести, недоволство на родители. Тези протести са за уволнението на един учител, който се е доказал и работи. По-важното е, че се получава разединение в училище, противопоставяне на учители, на родители, има опасност учениците да се включат в този конфликт", коментира зам.-министър Михайлова. Тя добави, че от министерството не можели да се свържат с директора на гимназията, тъй като телефонът му бил изключен.

Според Михайлова единственият ход на министерството е в деня, в който отпускът на Стоянов изтича, да му бъде връчено искане за писмени обяснения и оттам нататък да се спази процедурата по Кодекса на труда.

Споделяне

Още по темата

Още от България