Корнелия Нинова към Борисов: Предупреждението за пълзящата диктатура е безсмислица

”Колкото повече апартаменти имаш в България, толкова си по-недосегаем за закона”

Корнелия Нинова към Борисов: Предупреждението за пълзящата диктатура е безсмислица

Според лидерката на БСП Корнелия Нинова предупреждението на Бойко Борисов, че се задава ”пълзяща диктатура” е ”безсмислица”.

”Пълзяща диктатура на опозицията е безсмислица, но eдноличната власт в България е факт, защото един човек управлява народа и неговите пари”, коментира Нинова по време на представянето на листата на ”БСП за България“ в столичния Южен парк.

”26 май е важен, за да свалим правителството на ГЕРБ и ”Обединени патриоти“, подкрепяни от ДПС. Нашата победа на европейските избори означава начало на промяната в България”, каза тя.

Според нея ГЕРБ са отчуждили България от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство.

”Искаме свобода, основна европейска, българска и човешка ценност, но свободни хора ли сме днес? На едни от последните места по свобода на изразяване, на слово и медии. Който си позволи да мисли различно, да говори различно, да критикува, е подложен на безпрецедентен натиск. Ето ви Елена (Йончева –бел.ред) – най-ярък пример за това. Искаме равни възможности, но в България близките до властта са по-равни от другите“, коментира Нинова.

”Оказа се, че колкото повече апартаменти имаш в България, толкова по си недосегаем за закона“, добави тя.

Листата на БСП за европейските избори се води от Елена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенков. На четвърто място е вече бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, а на петото избираемо бе поставен лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев въпреки нежеланието на тясното партийно ръководство на БСП. След него са Иван Кръстев, Деница Златева, Румен Гечев и други.

”Само гласовете за БСП са срещу статуквото”

Иво Христов коментира от своя страна, че ”всеки глас за друга листа и кандидат извън тази на ”БСП за България“ не застрашава с нищо статуквото, а го подпомага да се бетонира”.

”Днес е историческа дата – 20 април. Това е годишнина от избухването на Априлското въстание. Това е много добър ден за начало на една кампания, която цели пълен обрат в страната. Ако преди 100 и повече година неколцина българи промениха съдбата на нашия народ, днес повечето българи преживяват политиката пред телевизора с дистанционно в ръка. Трябва да надмогнем тази апатия”, каза той.

”В хода на кампанията със сигурност често ще ни упрекват, че говорим за вътрешна политика, а трябва да говорим за многогодишна финансова рамка, за дигитализация, за свързаност. Нищо подобно, няма българска вътрешнополитическа тема, която да не е европейска. Ако по плажовете край Шабла изплува кокаин, това е проблем с европейската граница. Ако стотици хиляди българи заминават на гурбет в чужбина да търсят препитание, това е проблем на Европа“, добави вече бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев каза, че в Европа десните правят коалиции, за да продължат разрушаването на европейския социален модел, и левицата трябва да даде отпор.

”Много важни и верни неща се казаха за България и за мъките на българския народ и за промяната, която БСП е длъжна да осъществи. Европа се нуждае от голяма промяна. Помислете - преди 75 години Европа беше в руини след две разрушителни войни –

Първата и Втората световна, с огромни белези и рани. Европейският съюз, европейската идея, най-прекрасната идея, която създаде мир, която роди идеята за взаимното добруване между нациите в Европа, която разви социалната държава, но тази Европа вече много десетилетия я разрушават десните“, каза Станишев.

Според него европейската десница смазва европейската идея.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019