Корупционният скандал около управляващите в Испания се разраства

Мария Долорес де Коспедал, генерален секретар на Народната партия по време на пресконференция в четвъртък в Мадрид

Управляващата в Испания Народна партия отрече медийните информации, че бизнесмени тайно са плащали пари на нейни лидери, включително министър-председателя Мариано Рахой, и настоя, че финансите ѝ са напълно законни, съобщиха осведомителните агенции в четвъртък.

Вестник "Паис" публикува копия на разписки, свидетелстващи за дарени суми от фирми, предимно от строителния сектор, и редовни плащания от хиляди евро за Рахой и други партийни лидери.

Народната партия отрече наличието на "скрити сметки" или "системно плащане на пари на определени хора освен месечните им заплати".

Разрастващият се скандал с предполагаеми тайни плащания на лидери на партията нанася вреда на популярността на Рахой в момент, когато той се бори с тежка рецесия, фискална криза и висока безработица.

Според "Паис" въпросните дарения и плащания представляват тайна схема. Те обаче може да не са непременно незаконни.

Доскоро политическите партии в Испания имаха право да получават анонимни дарения и ако тези пари бъдат декларирани, те може да не се смятат за незаконни. Твърденията обаче повдигат сериозни етични въпроси за финансовите операции на партиите, особено поради това, че много от тях са били извършени по време на строителния бум в Испания, при който политиците предоставяха голям брой договори за строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?