Кристалина Георгиева очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г.

Кристалина Георгиева очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г.

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред бТВ.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то ще бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: "Еврото е добро за нас". Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна", аргументира се тя.

Всъщност решението за присъединяването на лева към т. нар. Валутно-курсов механизъм II (ERM II) трябва да се вземе от лидерите на държавите членки. Планирано е те да обсъждат новите предложения на ЕК за бъдещето на еврозоната на 15 декември в Брюксел, където обаче не се очаква да се вземе конкретно решение. Част от проблема е политическата криза в Германия, без която не могат да се вземат важни решения за валутния съюз. Освен това отделни държави като Австрия продължават да имат силни резерви към разширяването на валутния съюз след гръцката гриза.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, каза още Георгиева.

Според нея бюджетът ни е много стабилен. Аргументите - дефицитът е под контрол години наред, инвестира се в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре и това се вижда от хората.

"И най-вече този бюджет казва: "Ние българите можем да влезем в еврозоната – с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната", каза Георгиева.

Влизането в еврозоната е важно за страната, защото това ще ни интегрира още повече в ЕС, посочи тя. "Като ни е закачена валутата за еврото, ние и без това работим по правилата на еврозоната, но не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила", обоснова се Георгиева.

Тя смята, че страната се развива "много добре". Припомни , че през 1990 г. сме се редели на опашки за мляко в 4 часа сутринта и тогава доходът на българина е бил 1400 долара, докато днес е близо 8000.

"Разбира се, имаме още много работа за вършене, но трябва да се гордеем с това, което сме постигнали", каза Георгиева и призова да се гледа напред, а не да се ровим в миналото.

Шенген

Въпросът за приемането на България в Шенген е политическо решение на страните членки, каза Георгиева. "Доколкото разбирам, те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци най-сетне това да се случи, страната е готова", допълни тя.

Според Георгиева променените настроения са най-вече защото "европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост".

"Това е не само заради Брекзит, но и защото 10-те години на криза ни сложиха обеца на ухото – да не приемаме нашата системата на солидарност като даденост. Брекзит в този смисъл помага. Брекзит показва, че трябва да се държим за ръце, заедно сме по-силни", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?