Кристиан Таков: Политическите лидери се страхуват от прокуратурата поради зависимости

Кристиан Таков: Политическите лидери се страхуват от прокуратурата поради зависимости

Не виждам кой ще замести Христо Иванов с ефективността и успешността, с която той беше тръгнал. Такова мнение изрази Кристиан Таков, преподавател по гражданско право в Софийския университет, по повод оставката на правосъдния министър.

"Министър Христо Иванов се опитваше да се движи в границите на възможно и мислимото. Той знаеше, че с прокуратурата с това парламентарно мнозинство, а още по-малко с такова нестабилно конституционно мнозинство, не може да се справи, защото просто няма политическа воля”, подчерта доц. Таков в четвъртък пред бТВ.

Христо Иванов беше решил да не пипа прокуратурата, защото смяташе, че не може да я пипне, допълни той.

"Българската политическа класа от 25 години насам няма никаква идея за държавност. Самата мисъл, че има разделение на властите, не я живеят на практика. За тях няма никаква граница между отделните власти. Те смятат съдебната власт за своя територия, която от време на време ще поупотребят – докато са на власт повече, когато не са на власт – по-малко”, коментира доц. Таков.

По думите му политическите лидери се страхуват от прокуратурата поради свои зависимости: "Когато някой не смее да пипне главен прокурор и прокуратура, означава, че или е генетично роден страхлив, или е уплашен основателно”.

Нестаналата съдебна реформа означава нещастие, кръв, пот и сълзи за неопределен брой български граждани за неопределено дълъг период от време в бъдеще, отбеляза доц. Таков.

Той изброи три начина, по които според него прокуратурата вреди. "Първо, тя повдига неоснователни обвинения и тормози сума ти народ. Вторият начин е като внася некадърен обвинителен акт, така че обвиняемият да бъде оправдан”, обясни Таков, като даде пример с оправдания от съда Христо Бисеров. Третият начин според него е когато прокуратурата бездейства там, където трябва да действа - не повдига обвинение. Така по думите му от една страна се осъществява прокурорски чадър, а от друга, може да се изнудва.

Никаква сериозна реформа, колкото и да е дълбинна, няма да постигне мигновени резултати , защото там ще са същите хора, подчерта още доц. Таков.

Той прогнозира, че в тази конфигурация на парламента съдебна реформа няма да има.

С оставката на Христо Иванов се сложи началото на нова нравствена ера, каза още преподавателят по гражданско право.

Споделяне

Още по темата

Още от България