Президентът подкрепи реформата и Христо Иванов, Борисов – бламирането му

Борисов благодари за "единството и стабилността" на НС, Плевнелиев се гордее с Иванов и призовава за всеобхватна реформа

Колаж: Mediapool.bg

"Благодаря на парламента, че вчера демонстрира толкова голямо единство и стабилност", заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък по повод внушителното мнозинство, което потопи съдебната реформа с гласуваните конституционни промени.

Изразената благодарност за "единството и стабилността" на парламента в това критично важно гласуване е първата публична реакция на Бойко Борисов по повод оставката на правосъдния министър и оттеглената подкрепа за управлението от страна на лидера на ДСБ Радан Кънев и депутата от същата партия Гроздан Караджов.

Президентът призова за дълбока и всеобхватна съдебна реформа

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че се гордее, че е назначил Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. и се обяви за "дълбока и всеобхватна реформа", каквото очакват гражданите.

"Свидетели сме само на една първа стъпка и се надявам, че няма да спрем дотук. Ще работя реформите в съдебната система да продължат", каза Плевнелиев пред журналисти, цитиран от прессекретариата на държавния глава. "Надявам се това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени", каза президентът.

Така или иначе мнозинството в парламента прие на второ четене тези промени, които показаха каква е волята на 43-то НС да адресира дълбоките проблеми в системата на правораздаване в България и да ги решава, посочи държавният глава и припомни, че още преди гласуването на първото четене е призовал депутатите да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

"Съдебната реформа е тотален приоритет, тя остава като такъв и за 2016 г. и трябва с повишено внимание всички ние - граждани, политици и институции, да следим какво ще се случва и от тук нататък", каза президентът.

За Христо Иванов: Дадох път на достоен човек, с истинска воля за реформи

Той заяви още, че се гордее с това, че е назначил Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет: "Дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи. Христо Иванов постигна много. Успя да наложи като централна и незаобиколима за българското общество темата за съдебната реформа. Благодаря му за това и съм сигурен въпреки изненадващата му оставка, че той ще продължи да работи и ще бъде посветен на тази реформа", която е изготвил и инициирал като вицепремиер и правосъден министър във второто служебно правителство.

"След което тя е била поета от следващото правителство, влязла е в парламента и надеждата е, че ще бъде доведена до успешен край. Говоря за реформа, а не само за промени в Конституцията", заяви Плевнелиев.

"Българският народ очаква цялостна реформа. Това, което най-много вълнува българските граждани, е справедливост и тя преминава през ефективна съдебна система", каза още той.

"Съдебната реформа е тотален приоритет и остава такъв и през 2016 година", заяви държавният глава и посочи, че гражданите и институциите трябва да следят с повишено внимание какво ще се случи напред във времето. "Пожелавам надграждане на вече започнатото и постигнатото и преди всичко пожелавам на българските граждани дълбока и всеобхватна реформа, която да доведе до справедливост за всеки", каза още Росен Плевнелиев, който коментира горещите политически новини по време на съвместна пресконференция със словашкия си колега Андрей Киска в София.

Премиерът Бойко Борисов направи изявлението си след подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Ако нямаше правителство и парламент, диверсификацията на газ нямаше да се случи

"Ако нямаше правителство и парламент, днес нямаше да го има това. Сиреч, диверсификацията на газ нямаше да може да се случи", каза той (диверсификацията още не е факт, а намерение -бел.ред. Виж тук).

В сряда Народното събрание одобри на второ четене промените в конституцията, като подмени смисъла на реформата, целяща да даде по-голяма независимост на съдиите. Вместо това с новите текстове за разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет независимостта на съдиите бе ограничена, а главният прокурор остана безконтролен. Веднага след гласуването на спорния текст министърът на правосъдието Христо Иванов, който е основният двигател на съдебната реформа, подаде оставка.

Докато се случваше всичко това (в работно време) премиерът играеше футбол с бистришките тигри. След това се прибра в Министерския съвет и прие оставката на Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?