Кристиан Таков: Най-черният сценарий е КС да блокира промените и ДПС да излезе в бяло

Кристиан Таков

"Тайният вот на ВСС не е инструмент за независимост на членовете му, а параван за прикриване на срамотността им. Затова в днешна България и при такива персонални особености на съдебните кадровици той от инструмент на доброто се превръща в оръжие на позорното."

Това коментира преподавателят по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и член на правния съвет на президента Кристиан Таков в петък в личния си профил във Фейсбук. По повод запитването до Конституционния съд (КС) във връзка с внесения по-рано нов конституционен проект той е категоричен, че КС няма правомощие да се произнася по законопроекти.

"Затова питането ще се маскира като искане за тълкуване. Но доколкото ще се сменят текстове от самата Конституция, какво ще тълкува КС? Ако ще са сегашните текстове, това ще е излишно. Ако ще са бъдещите – ще е недопустимо. Така или иначе "запитването" е типично заобикаляне на чл. 149 от Конституцията. Но, каквато целта, такива и средствата. Не е ясно, дали КС ще допусне искането за тълкуване. И ако го отхвърли, кога ще стане това. Ако се съгласи да се произнася (което не би трябвало да прави), не е ясно, дали ще събере мнозинство за някакво решение и ако събере, какво ще е решението", добавя юристът.

Според него "най-черният сценарий е, КС да блокира конституционните изменения (напр. чрез изискване, те да се правят от Велико народно събрание). Тогава ДПС ще се появи цялото в бяло, КС ще е опрал пешкира и ще е целият ... да кажем, черен, а ДПС ще е взело поредната си жертва от българските държавни институции в името на съхранената си значимост".

Таков напомня, че въпросът ще се решава от същия състав на КС, който не съумя да отстрани Делян Пеевски от депутатско кресло.

"За позицията на РБ по "компромиса". Сигурно щеше да е по-симпатично, РБ да каже "или всичко, или нищо", но щеше да е тъжно, като (почти със сигурност) не получи нищо. Така че Радан Кънев пое върху себе си тежестта на непопулярно, но разумно решение. Меглена Кунева пък на целия този фон се дръпна и рече, че депутатите от ДБГ щели да гласуват "по съвест". А по какво гласуват иначе, се питам? Та, ходът на Кунева не може да обере адмирациите ми", обобщава преговорния процес по конституционните промени Кристиан Таков

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?