Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кризисни мерки за овладяване на политическата драма от чумата по овцете

Започва проверка на ЕК в поразените райони, където социалисти бранят стада от избиване

9 коментара
Кризисни мерки за овладяване на политическата драма от чумата по овцете

Кризата със заразените от чума овце и кози в Югоизточна България бързо прерасна в политическа драма заради бунта на местните стопани срещу поголовното избиване на животни и заплахите им в сряда да дойдат на протест в София. Над 4 хил. животни вече са избити, а по медиите върви ожесточена полемика между официалните ветеринарни власти и експерти дали е било наложително да се евтаназират цели стада вместо само заразения добитък. Властите обаче признаха като грешка само недостатъчната комуникация на действията си със стопаните от Ямболско и Бургаско, а формираният по нареждане на премиера оперативен щаб за борба с чумата по животните ще се срещне във вторник с лидерите на парламентарните партии, за да им даде пълни разяснения.

Още от понеделник започва и изплащането на компенсации на животновъди и стопани за унищожените животни. На сбирката си същия ден щабът обяви още три спешни мерки, сред които стриктен контрол по границите ни, тъй като се смята, че заразата идва от съседна Турция. Засега обаче властите знаят как е станало това.

В отговор на обвиненията срещу масовото избиване на овце и кози в Странджа, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) покани експерти на Европейската комисия, които от вторник започват петдневна проверка за това как БАБХ се справя със заразата.

Шефът на БАХБ е обвиняван в "агротероризъм", а липсата на адекватна комуникация от страна на властите засили паниката на фона на твърдения, че агенцията не спазва собствените си правила.

В медиите текат драматични репортажи от ямболското с. Шарково, където баба Тодорка Щерева моли властите да пощадят стадото ѝ, което се охранява от няколко младежи. "Явно служат на ЕС, не на народа", каза баба Дора преди два дни по адрес на екипите, които евтаназират животните в селото. Междувременно на посещение там отиде омбудсманът Мая Манолова.

Труповете не се изхвърлят на места с вододайни зони

Оперативният щаб, в който участват ръководството на МВР, на БАБХ и земеделският министър, обяви нови три мерки след първото си заседание в понеделник.

На първо място се ограничават големи обществени прояви със струпване на хора в 10-километровата зона около огнището на чума в Ямболско. Освен това се засилва контролът по граничните пунктове на товарите за пренос на месни храни. По думите на вътрешния министър Валентин Радев целта е да не се допусне превоз на заразено месо.

Третата препоръка е към Агенция "Пътна инфраструктура" - всекидневно почистване на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол.

Директорът на БАБХ отхвърли притесненията на местните власти, че погребването на евтанизираните животни е заплаха за населените места, тъй като труповете не се изхвърлят на места като вододайни зони.

Политици от БСП и "хора от цялата страна" бранят стада от властите

Интересно е дали забраната за големи обществени прояви в зоната около огнището на чумата ще засегне акциите, които в момента вървят на място с участието на политици.

БСП съобщи, че "след намесата на Корнелия Нинова обстановката в Шарково се успокои". "Операцията по евтаназиране на животните е спряна. За да подкрепи местните, на място е и Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП. "Много хора са дошли от цялата страна, с които пазим оцелелите животни. Чакаме решението на Административния съд. БСП е сред хората и ще продължим да ги подкрепяме!", заявява Зафиров.

След като през почивните дни БСП се опита да яхне недоволството от действията на властите, в понеделник президентът Румен Радев поиска правителството "да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи". Пълният текст на позицията му може да видите тук.

Заразата идва от Турция, но властите още проучват как

Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев потвърди след заседанието на оперативния щаб, че заразата идва от Турция, но все още се проучва как е станало това. По-рано земеделският министър Румен Порожанов допусна, че това може да е станало чрез нелегален внос.

До момента са евтанизирани около 4000 животни, а в граничните с Турция общини Хасково, Ямбол и Бургас има общо 300 000 животни, съобщи Илиев.

Проверка на Sante за действията на БАБХ

Представители на Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (Sante) започват да проверяват от вторник дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията в европейското законодателство. Инспекцията ще продължи 5 дни, а седмица след това Sante ще изпрати резултатите.

В случай че бъдат открити пропуски, ще се разшири карантинният район, съобщиха от БАХБ.

От БАБХ твърдят, е във всяко стадо е открита поне една заразена коза или овца, което е достатъчно основание за умъртвяването на останалите.

Експерти: БАБХ не спазва собствените си правила

Д-р Марина Иванова от "Четири лапи" обаче изтъкна пред бТВ, че съгласно ръководството за борба с чумата, издадено от самата БАБХ, като метод за ограничаване на заразата е посочена карантината, а евтаназията се препоръчва само при поразени от чумата животни. Д-р Иванова отбеляза и че част от пробите са били изпратени не във Франция, а в лаборатория, която не е одобрена като референтна.

Илиев обаче твърди, че пробите са били изпратени във Франция.

"Оставиха хората в едно информационно затъмнение. Не само, че по този начин унищожават дребното животновъдство, но и убиват държавността, няма доверие към тях", подчерта Явор Гечев от "Четири лапи".

Според него е трябвало да бъдат евтаназирани само стадата с болни животни – и то без насилствено влизане в стопанските постройки с помощта на полицията.

Няма как по презумпция да се приема, че животните са болни, при положение, че вирусът оцелява в околната среда само 72 часа и се предава при пряк контакт, допълни Мариана Иванова.

Поради недоверие към властите чумата ще стигне и до Видин

"Моето обяснение е, че искаме да покажем на ЕК, че много бързо можем да се справим с болестта", смята Гечев. Той отбеляза, че в документи на международна организация от май тази година България не е сред страните, свободни от заболяването, но пък българските власти не са подавали информация за огнища на чума.

"Чумата ще стигне до Видин благодарение на действията на БАБХ. Хората нямат доверие на ветеринарните власти. Ако в стадата се появят признаци на заболяването, хората ще разпродадат животните по най-бързия начин и заболяването наистина ще стигне до Видин", предупреди Явор Гечев.

БАБХ: Евтаназията е единствената мярка. Крихме за нея, за да не крият добитък

Директорът на БАБХ Дамян Илиев обаче изтъкна, че евтаназията на животни заради риск от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация. Липсата на комуникация със стопаните пък е била нарочно търсен ефект, за да не крият те добитък.

В понеделник Илиев отхвърли твърденията, че е разпоредил масовата евтаназия преди да станат готови резултатите от изследванията. "Нашето изследване е на 19 юни. Изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме потвърждение. На 25 юни е издадена заповед за Воден (първото село, в което бяха умъртвени животни – бел. ред.)", обясни той пред бТВ.

По обясненията му заболяването е такова, че невинаги се развиват характерните клинични симптоми. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни.

Попитан защо агенцията не спазва собствените си предписания, Илиев заяви, че документът важи за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса.

"Практическото ръководство в момента не е състоятелно", каза той и добави, че карантината не се прилага никъде в подобни ситуации.

Илиев подчерта, че БАБХ действа в синхрон с европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол. "Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България", заяви той.

Илиев призна, че е имало "разбалансирана история" с комуникацията със стопаните, но "когато се прилагат тези мерки с евтаназията, собствениците не се предупреждават, защото има много случаи, в които се опитват да спасяват животни".

"Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната", добави той.

Мерките са за защита на обществения интерес, а не на самия стопанин

Янко Иванов, съветник на министър Порожанов по ветеринарните въпроси и бивш директор на НВМС, обясни пред Нова тв защо не се взимат проби от животните за наличие на болестта, преди те да бъдат убити. Става дума за директива на ЕС, която е адекватна спрямо тежестта на болестта и опасността, която тя носи. "Мерките са, за да се защити общественият интерес, а не да се защити самият стопанин", каза той и уточни, че профилактична ваксинация не е била възможна, тъй като в ЕС няма регистрирана ваксина срещу чума.

Шефът на ветеринарния съюз защити действията на БАБХ

Ветеринарите са на мнение, че използването на ваксини би имало икономическа вреда за страната, тъй като тогава Европейската комисия би наложила забрана за внос на овче сирене и на агнета от България за 3 години напред.

Освен това ваксинацията не се препоръчва, когато едно заболяване влиза за първи път в страната, защото не може да даде нужния ефект, заяви председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Михаил Бащавелов.

"Ваксинации в ЕС не могат да се правят, когато заболяването влиза за първи път, а ние като страна членка сме задължени да го спазваме. Препоръчва се в страни като Турция, където заболяването го има от години", допълни д-р Бащавелов. По повод коментари в медии, че в случая животните могат да се сложат под карантина, а не да се умъртвяват той посочи: "Световното ветеринарно законодателство в тази си функция е категорично в случаите, в които се откриват болни животни или такива, които са били в контакт с болни. В случая това заболяване може да протече по начин, по който клиниката му да е по-продължителна, затова освен предприетите действия, друга възможност не можем да имаме".

Слухове, спекулации и дезинформации

Кризата с чумната епидемия по добитъка и противоречивите действия на властите породиха множество спекулации, а медиите и социалните мрежи са пълни с критики, обвинения и конспиративни теории. В тази ситуация не е странно, че новият националистически проект "Възраждане" взе присърце болките на селяните в Странджа и симпатизанти на движението се включваха на живо в социалните мрежи при акциите на ветеринарните власти.

Според някои от плъзналите слухове, унищожаването на български добитък цели да се улесни вносът на месо от чужбина.

Някои от по-разюзданите версии разкриват план на властта, според който районите с чума по дребния добитък трябва да бъдат обезлюдени, за да може там да бъдат населени бежанци, които България ще поеме от Германия.

Политическа интрига и въпроси към БАБХ

Налице е и политическа интрига: правителството има интерес от кризата, за да вземе главата на шефа на БАХБ Дамян Илиев, който е от стария екип на министър Танева и изобщо не е сред любимците на сегашния агробос Румен Порожанов.

"От две седмици (преди драмата с чумата) Порожанов си е назначил ветеринарен съветник - д-р Янко Иванов. Публична тайна е, че той ще бъде изстрелян на върха в БАБХ", твърди журналистката Маргарита Димитрова във Фейсбук и допълва, че тя няма да подпише петицията за отстраняването на Дамян Илиев.

"Той трябва да остане на поста си, а прокуратурата светкавично да започне разследване срещу групата чиновници от най-високия ешалон, които сега управляват земеделието.

Нима някой мисли, че БАБХ е самотен остров в държавата? На кого е подчинена? Не е ли позорно премиерът да нарежда на ресорния министър да хваща пътя за село? А докато върви разследването, д-р Илиев да дава отговори за своя си ресор.

Ето няколко примерни въпроси към него: "Как и колко ефективно са изхарчени 20 млн. лв., които държавата даде през март за имунопрофилактика на животните? Колко от тези пари са отделени за т. нар. превенция в района, където сега има зараза и се избиват стада? От кога се знае за заразата и защо не са взети предпазни мерки?

По чие нареждане и на чия фирма е дадена голяма част от бизнеса с екарисажите без обществена поръчка?".

Тъй като и Mediapool смята, че тези въпроси са от значим обществен интерес, ги изпратихме в земеделското министерство и чакаме отговор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. boriana
  #9
 2. boriana
  #8

  Драмата е и лична. Стадо не се прави току така, получаваш обобщение и хоп след седмица имаш нови 100-300 овце.

 3. Недейте така драги писерушки - само социалисти ли бранят стадата от клане? Така ли се наричат човечните хора в тази държава - "социалисти" преведено на нашенски червени и сини комуняги заличители на българския народ? ГЕРБСП ДПС ПФ и т.н. В тази държава няма реални партии има абревиатури на БКП.

 4. безпартийна
  #6

  От материалите, които чета по случая, става ясно, че ако се приложи ваксинация на животните, тогава става невъзможен износът на продукти от тях за три години. Явно заразата идва от Турция. Какво обаче е най-разумното поведение на властите? Евтаназиране само на болни животни, изолация на останалите, карантина? Кой ще гарантира, че заразата няма да се предаде в цялата страна от изнесени от района животни? Не и стопаните им, които ще се стремят да ги продадат или да ги скрият. Така че, съвсем не е лесна задачата пред БАБХ. И по-добре, това да не се използва за политически дивиденти.

 5. Кирза нЕма! демокрацията си блее, вълците си вървят!

 6. Т.Живков
  #4

  #Да спасим Дулово от новия завод Подкрепям инициативата Да остане природа в Дулово не на завода

 7. Емил Станоев
  #3

  Бих казал така :: Егати и Държавата ! - Това не е държава която Има Управляващи ! - Това е държава ,която Няма Управляващи ! - управлението е поето от някаква шайка без грам мозък ! Никаде и Никога ЕС не е искало избиването на животни по този начин !

 8. симпатяга
  #2

  Абе да питам - БАБХ дава ли гаранция,че труповете на всички тези 4000 животни са отишли в екарисаж? И няма да бъде заклано нито едно евтаназирано животно? Изобщо грижата за труповете чия е?

 9. boriana
  #1

  Напълно заслужено. Овчият народ си е заслужил пастири с тояги.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.