КС допусна частично жалбата на президента по казуса "Пеевски"

Съдиите няма да тълкуват позицията си, че Пеевски е можел да бъде едновременно депутат и шеф на ДАНС

Делян Пеевски. Сн: БГНЕС

Конституционният съд (КС) е образувал дело по искането на президента да се обяви за противоконституционно решението на Народното събрание (НС) за отмяна на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но отказва да дава тълкувателно решение на един от трите допълнителни въпроса, поставени от Росен Плевнелиев. Това научи Mediapool от свои източници в КС, който в четвъртък заседава по темата и предстои да се види какво е официалното решение, когато то бъде публикувано на сайта на КС.

По същество делото за противоконституционност се основава върху становището на президента, че парламентът не може да прекратява самоволно мандат на независим държавен орган, какъвто е случаят с решението на НС да отмени избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Управляващите решиха да преразгледат решението си Пеевски заради многохилядните граждански протести, избухнали часове след избора. То бе окачествено по-късно от БСП и ДПС като "голяма грешка", но не защото виждат проблем с кандидатурата, а защото недооценили обществения отзвук. Двете партии подеха и акция по запазването на депутатския статут на Делян Пеевски.

Ако КС приеме аргументите на президента, то парламентът ще бъде хвърлен правната каша, която сам сътвори, защото ще се окаже, че Делян Пеевски все още е ръководител на ДАНС, докато вече е назначен негов наследник в лицето на Владимир Писанчев. Така спецслужбата ще се окаже с двама шефове, а НС пред много въпроси.

В искането си до КС президентът настоява и за тълкуване на три конституционни казуса, възникнали покрай скандала с Пеевски. Първият е дали мандатът на депутат се прекратява автоматично, след като парламентът го е избрал на друга държавна длъжност. Вторият е дали е необходимо депутатът да подаде изрично оставка, при положение, че е дал съгласието си да заеме друга позиция в държавния апарат.

И третият въпрос, по който мнозинството от членовете на КС са отказали са се произнесат, е, когато депутат е избран за ръководител на институция по процедура, установена в специален закон, и е положил клетва пред НС, от кой момент се прекратява неговият мандат като народен представител?

Делян Пеевски бе избран за председател на ДАНС на 14 юни и още същия ден се зае с действия, показващи, че е встъпил в правомощията си: той влезе в председателския си кабинет, откъдето даде интервю, проведе и оперативна среща с главния прокурор, вътрешния министър и шефове на отдели в ДАНС. За тези му действия има публична информация, а какво още е правил, остава публична тайна. През това време му бе достъпна цялата класифицирана информация на службата, до която той не би имал достъп в качеството си на редови народен представител.

Междувременно се разбра, че управляващото мнозинство е "пропуснало" да вземе изрично решение, с което прекратява мандатът му на депутат, а той вече се беше заклел за ръководител на агенцията по национална сигурност и бе започнал да работи като такъв. Това е недопустимо по конституция, защото позициите на шеф на спецслужбата и депутат са несъвместими.

В четвъртък КС реши да присъедини първите два въпроса на президента към вече образувано дело за издаване на тълкувателно решение по питане, внесено от БСП и ДПС. Докладчик по делото е Красен Стойчев – избран за конституционен съдия от Народното събрание по времето на тройната коалиция.

БСП и ДПС, които бяха част от тройната коалиция, попитаха КС в края на юни дали е необходимо изрично решение на парламента, за да бъде прекратен мандатът на народен представител. По същество двете партии твърдят, че ако управляващото мнозинство прецени да не вземе подобно решение, Пеевски може безсрочно да си е шеф на спецслужбата и едновременно да гласува закони в парламента.

Според президента, щом един народен представител е бил избран от самия парламент за заемане на друга държавна служба, и е изразил своята воля и съгласие за това пред легислатурата, то очевидно не е необходимо специално решение на НС за прекратяване на мандата му и не необходимо и подаването на специална оставка.

Третият конституционен казус, на който президентът иска тълкуване от КС, изправя членовете му пред тежка дилема, защото те вече излязоха със скандално решение по сходен иск, внесен от ГЕРБ. През октомври мнозинството от КС остави Пеевски в парламента с аргумент, че законодателството му дава право да е едновременно шеф на спецслужбата и депутат, докато сам си избере какво точно иска да бъде.

Сега Росен Плевнелиев пита КС какъв точно е срокът, след който може да се счита, че депутатът вече е в несъвместимост с новата си позиция в държавния апарат. Мнозинството от членовете на КС обаче не допускат разглеждането на този въпрос с мотив, че съдът вече е отговорил на него. По тази част са били най-големите спорове на заседанието в четвъртък, научи Mediapool. Все още се очаква КС да качи на сайта решението, с което частично се допуска питането на президента, за да се разбере кои съдии са били против разглеждането на този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България