КС образува дело за промените в конституцията

Конституционният съд (КС) е образувал дело за обявяване на противоконституционността на параграф от Закона за изменение и допълнение на конституцията, съобщиха във вторник от съда.

Делото е образувано по внесеното в понеделник искане на Върховния касационен съд (ВКС).

Съдиите оспорват съобразността с конституцията на параграф 6, точка 1 и точка 2 от измененията на основния закон, който се отнася до освобождаването на председателите на ВКС, Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор от президента по предложение и на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство от две-трети от народните представители.

С този параграф се правят изменения в член 129 от Конституцията, който гласи, че назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор се прави от президента по предложение на Висшия съдебен съвет.

За докладчик по делото е определен съдията Румен Янков, съобщиха още от КС.

По време на дискусиите по внесените от мнозинството промени в конституцията в началото на годината, председателят на ВКС Иван Григоров се обяви против част от измененията, но заяви категоричната си позиция, че ще сезира КС след доклада на Европейската комисия от 16 май.

Въпреки множеството критики, от ЕК изразиха съмнения единствено по промените на конституционния член 130а, който се отнася до правомощията на министъра на правосъдието.

В понеделник премиерът Сергей Станишев обяви, че последните консултации с евроекспертите ще бъдат на 14 и 15 юни и едва тогава ще стане ясно дали ще се налагат нови промени в конституцията. Ако все още има съмнения за независимостта на съдебната власт, те ще бъдат отстранени, дори и чрез промени в конституцията, подчерта премиерът.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?