КС си даде 12 дни да мисли по предизвестеното дело на Иван Иванов

Депутатът от левицата обяви пред съдиите, че не е встъпвал в длъжността зам.-министър

Иван Иванов. Сн. БГНЕС

Конституционният съд има 12 дни да мисли как да реши делото за несъвместимост на депутата от БСП Иван Иванов, съобщиха в четвъртък от администрацията на институцията. Делото е насрочено за решаване по същество на 22 октомври, въпреки че изглежда предизвестено. По него няма приложен нито един документ, който да доказва, че Иванов е бил официално назначен за заместник-министър на вътрешните работи.

Случаят на Иван Иванов по нищо не прилича на скандала с депутата от ДПС Делян Пеевски. С подкрепата на шестима конституционни съдии Пеевски беше оставен в Народното събрание, въпреки изричното решение на парламента, с което бе назначен за шеф на ДАНС. Половината от членовете на КС обаче сметнаха, че Пеевски може да бъде едновременно депутат и шеф на спецагенцията, докато сам не реши от кое от двете да се откаже.

Въпреки че делото бе много по-заплетено съдиите излязоха с решение в рамките на деня, а веднага след това Пеевски пусна писмо, което изглеждаше предварително подготвено.

В четвъртък съдът проведе единствено изслушване на депутата от БСП Иван Иванов. Пред медиите той обясни, че не е встъпвал в длъжност като заместник-министър.

Делото бе заведено по жалба на ГЕРБ. Иван Иванов бе назначен на 19 юни от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър и след часове бе оттеглен. Причината е, че той е бил шеф на застрахователния клон на групировката СИК в Шумен през 1995 година.

Според ГЕРБ Иванов няма право да е народен представител след акта на назначението му и след това уволнението му, независимо колко дълго е бил на зам.-министърския пост. Такъв акт обаче няма. За назначението му е пуснато единствено прессъобщение на Министерския съвет.

"В Конституционния съд ми задаваха въпроси дали действително съм встъпвал в длъжност заместник-министър. Естествено, че не съм, няма такъв акт. Днес за първи път видях становището на МВР, където пише, че няма такова нещо", разказа Иванов.

"Когато излезе решението на Конституционния съд, нека тогава да даваме коментари по същество какво се е случило. Нека да оставим спокойно съдът да работи", добави Иванов.

По думите му, на изслушването не е имало представител на ГЕРБ, въпреки че от парламентарната група на партията внесоха питането до КС. "Бяхме единствено с моя процесуален представител”, каза Иванов.

"По Конституция и Правилник на Народното събрание, аз съм народен представител, имам задължения. Няма нормативен акт, който да казва народен представител да не ходи на работа, дори да му е образувано такова дело. Никой не ме е представил на Цветлин Йовчев. Запознахме се в Народното събрание по време на парламентарен контрол”, каза още Иван Иванов.

"За да бъде едно лице зам.-министър, това е резултат от сложен фактически състав. Единственото, което имаме, е заповед на премиера за назначаване на едно лице за зам.-министър, без да е изразена воля от страна на това лице да бъде на тази позиция. Няма изразена воля, няма встъпване в длъжност, няма полагане на клетва”, коментира адвокат Петър Илиев, който придружава депутата на изслушването.

Споделяне

Още по темата

Още от България