КС образува дело за мандата на депутата от БСП Иван Иванов

Иван Иванов

Конституционният съд (КС) образува в понеделник дело по искането на ГЕРБ за произнасянето по случая с мандата на депутата от БСП Иван Иванов, който за два часа бе назначен за зам.-вътрешен министър и после отстранен заради връзките си с бившата силова групировка СИК.

 

В мотивите си до съда от бившата управляваща партия посочват, че Изборният кодекс и Правилникът на Народното събрание дават възможност на избрани за депутати да се връщат в парламента, но само ако са били освободени от позицията на министър. Подобна възможност не е предвидена, ако те бъдат назначени на друга позиция в държавната администрация, включително заместник-министър, какъвто е неговия случай.

КС вече образува дело по искането на ГЕРБ да се прекратят депутатските правомощия на Делян Пеевски (ДПС). Той беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, но последвалите масови протести доведоха от отмяна на назначението му. Оттогава Пеевски не е стъпвал в Народното събрание, изчаквайки КС да разреши казуса му.

Иван Иванов обаче участва в пленарни заседания. ГЕРБ посочват до КС, че от 25 до 27 юни той е участвал в гласуването по решения и законопроекти, приети от парламента. На 26 юни е внесъл съвместно с други народни представители от БСП четири законопроекта.

Миналата седмица председателят на парламента Михаил Миков (БСП) обясни, че неговата партия все още разсъждава по въпроса дали да попита КС по казуса "Иван Иванов". ДПС също обясниха, че обмислят да сезират институцията за Делян Пеевски, но и в двата случая това направи ГЕРБ.

Народното събрание не е гласувало депутатските оставки на Пеевски и Иванов, въпреки че това е задължително условие те да заемат друг пост. Действията на управляващите доведоха до съмнения, че БСП и ДПС нарочно не са поставили за гласуване оставките на своите депутати, за да им оставят шанс да се върнат в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?