Лекари и синдикати пак подгряват протест заради "игрите" на Дянков

Лекари и синдикати пак подгряват протест заради "игрите" на Дянков
Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и представители на КТ "Подкрепа" заявиха в неделя, че не са изоставили намеренията си за протест, тъй като подписаното споразумение с премиера Бойко Борисов е под въпрос поради "игрите" на финансовия министър Симеон Дянков.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда бюджета на Националната здравно-осигурителна каса във вторник, а не утре, както беше предвидено, съобщи в неделя пред БНР д-р Евгени Душков от "Подкрепа".

Това, че Здравната каса ще трансферира пари към Министерството на здравеопазването (МЗ), се случва за пръв път през последните десет години, откакто съществува здравно-осигурителният модел и НЗОК, каза представителят на "Подкрепа".

Той поясни, че в бюджета са записани 340 млн. лв. задължения, които държавата чрез МЗ трябва да осигури за спешна помощ, хемодиализи, кръв, трансфузии. "И големият въпрос, който всички си задаваме ние - къде е държавата, след като всичко ще се плаща от НЗОК и дори тя ще трансферира към държавата, къде е държавата и нейният дял?", запита Евгени Душков.

Синдикатите ще настояват "да се направи общ баланс къде какви пари отиват и какво ще се покрива", защото в представения проектобюджет "почти няма буфери, с изключение на резерв за непредвидени нужди от 260 милиона".

Д-р Душков каза, че парите за здраве са 3.8% от БВП, или над 3 млрд. лв., "но кой ще плаща и какво ще се плаща от тези три милиарда, също не е много ясно". "В проектобюджета на НЗОК има сума от 100 млн. лв., която е за неразплатени задължения за предходната година. Това означава, че съвсем наскоро подписаното споразумение, където е визирано, че ще се изплатят сумите, дължими към болнична помощ за тази година до месец януари, явно няма да се изпълни, а това ще стане или през януари, или бог знае кога, защото думата "до" означава, че това трябва да се случи към 31 декември. Явно, че това споразумение вече е заложено да не се изпълнява", заяви представителят на КТ "Подкрепа" пред БНР.

Синдикатите ще възразят и на точка 5 от споразумението, която предвижда, че държавният бюджет може да усвоява парите на Здравната каса за други неща. "Съвсем наскоро по предложение на двама народни представители от СДС беше приета и поправка в закона, че парите за здраве могат да се харчат само за здраве. Ние всички сме дали тези пари с ясното съзнание, че те са за здраве, и сега разбираме, че над 1.4 млрд. лв. от т.нар. резерв на касата ще отиде някъде. И не само това - в тази точка 5 пише: всички сметки на НЗОК към 31 декември ще отидат в републиканския бюджет. Това според мен ще демотивира хората да плащат вноски, както и съществува този проблем и в момента. Над 1 милион и не е ясно колко, няколкостотин хиляди и сега не плащат здравни вноски", коментира Евгени Душков.

Лъсна истината, че държавата, която е длъжник, не само е взимала от парите за здраве да плаща пенсии, а тази година ще екстраполира всичките натрупани пари за здраве на гражданите, добави той.

"Има и друг въпрос - от 10 януари, когато е обикновената дата за плащане, НЗОК с какви пари ще се разплати, ако всичките ѝ сметки към 31.12 бъдат прехвърлени в републиканския бюджет. Докато започнат натрупвания, кой ще плаща? Това също трябва да се отговори, за да знаят всички в здравната система ще си получат ли навреме парите или няма да ги получат. Защото всички знаете, че миналата Коледа цялата система посрещна Коледа и Нова година без пари. И още тогава ни беше ясно, че парите отиват в други направления, а не за здравни нужди", каза Душков. "Дупката, която се отвори поради безумието на някои да намалят два процента пенсионната вноска, трябваше да се покрие от здравната система и се разклати и едната, и другата система", добави той.

Ако споразумението с премиера не бъде изпълнено, стачката продължава, така както беше предвидено, заяви той.

Опити за "игри" на финансовия министър

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза пред БНР, че споразумението между правителството и лекарите е подписано само от него, защото той представлява гилдията. 

Според него споразумението не представлява проблем, защото в него е включено почти всичко, което искат лекарите.

"Проблемът идва от опитите за игри на министъра на финансите, тъй като това, което е записано в проектобюджета, действително е пълно противоречие със споразумението. Тези трансфери, които са включени там, би трябвало да изчезнат, поне аз имам предварителните уверения, че това ще бъде коренно променено. Още във вторник би трябвало, даже преди вторник би трябвало да получим материала, а не да ни се сервира на масата в последния момент", коментира той пред БНР.

Райчинов каза още, че няма как и по какъв закон сметките на касата да отидат в резерва.

"Те са си собствени на касата и там ще бъдат. Този резерв се оказва един безсмислен начин за трупане на пари и пестене на пари от държавата вместо за здраве да бъдат влагани в този резерв. Крайно време е тези пари да излязат и да влязат в здравната мрежа", заяви председателят на БЛС.

Ако споразумението не бъде изпълнено, стачната готовност на лекарите остава, допълни Райчинов.

Лекарите в Сливен ще стачкуват на 19 октомври

Също в неделя на общо събрание на Регионалната колегия на БЛС, сливенските лекари взеха решение за стачка на 19 октомври, празника на българския лекар. На същата дата ще заседава и тристранният съвет.

Сливенските лекари потвърдиха искането за свикване на извънреден събор на БЛС за оставка на председателя Цветан Райчинов. Медиците настояват той да оттегли подписа си от споразумението с правителството, поради драстични различия на текста му с първоначалния вариант.

Председателят на регионалната колегия на Лекарския съюз д-р Юлия Бянкова заяви, че се чувства подведена и измамена от подписаното на 6 октомври от Райчинов споразумение, в което липсва точка за премахване на делегираните бюджети за болничната помощ и регулативните стандарти в извънболничната помощ от 1 януари 2011 година. Според лекарите в Сливен, Райчинов защитава лични, а не съсловни интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?