Лекарите и НЗОК договориха по-гъвкави бюджети за болниците

Досегашните твърди лимити са силно смекчени, но при преразход ще се режат цени на пътеки

Болниците ще работят с по-гъвкави финансови лимити, а касата ще плаща по-добре на лекарите за някои прегледи в извънболничната помощ. Цените на клиничните пътеки обаче се запазват, като могат да бъдат коригирани само надолу, ако се стигне до драстичен преразход в болничните бюджети. Това са част от условията, договорени между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в Националния рамков договор за 2017 година, който беше подписан във вторник в Министерството на здравеопазването.

Служебният здравен министър Илко Семерджиев, коментира при подписването, че е положен колосален труд от преговарящите и изрази задоволството си, че е “избегнат административно-командният модел и се е върнало договорното начало“.

Миналата година договор не беше подписан заради несъгласие на Лекарския съюз с прокарваните през документа промени в системата от предишния здравен министър Петър Москов. Най-сериозно недоволство имаше срещу твърдите бюджетни лимити и отказа на касата да плаща на болниците при надхвърлянето им, както и срещу системата за пръстова идентификация.

Сега касата и Лекарският съюз са договорили гъвкави тримесечни бюджети за болниците. Общият бюджет, на който болниците ще разчитат тази година, възлиза на 1.613 млрд. лева, колкото те са получили от НЗОК и през миналата година. Общият месечен бюджет на болниците ще е между 133 и 137 млн. лв., като се залага 3% буфер, в рамките на който болниците ще могат да ги надскачат.

По думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев така на практика болниците ще работят без лимити, а ако се надвиши максималният бюджет от 137 млн. лева, цените на клиничните пътеки, довели до преразхода ще подлежат на предоговаряне в посока намаляване.

Управителят на касата Глинка Комитов не е притеснен, че по-либералните правила за плащане на болниците могат да доведат до голям преразход на средства в касата.

“Едно от най-големите постижения в НРД е това, че за първи път от 18 години се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“, посочи Комитов. По думите му ще е по-лесно заедно с БЛС да се овладява дефицитът на НЗОК, ако се очертае такъв.

В извънболничната помощ са договорени повече прегледи при специалист. Касата ще плаща за диспансерен преглед 12 вместо 9 лева, а за първичния преглед - 20 вместо 19 лева. Досегашната такса от 5 лв. за медицинската експертиза (ЛКК), става - 7 лв., а първичният преглед за физиотерапия от 5 лева се повишава на 7 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България