Лекарският съюз предупреди за оставки в цялата здравна система

Десислава Атанасова е скептична за връщане на бонусите в кръвните центрове

Лекарският съюз предупреди за оставки в цялата здравна система

Българският лекарски съюз (БЛС) обвини държавата за бездействието ѝ, довело до масовите оставки в два от кръвните центрове в страната във Варна и Стара Загора. От съсловната организация призоваха за незабавни мерки, в противен случай “оставките на лекари и сестри може да обхванат цялата здравна система“.

“Пагубно е дългото бездействие на институциите, довело до сегашната взривоопасна ситуация. Увеличението на мизерните заплати със 17 или 20 %, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема. На фона на това са цинични обвиненията към работещите, че нарушавали Хипократовата клетва и застрашавали националната сигурност. Хипократовата клетва не прави лекарите крепостни. Колегите са решили да напуснат и да си търсят по-добра реализация в страната или в чужбина, в системата на здравеопазването или извън нея. А националната сигурност застрашават точно управляващите с нерешаването на проблемите.“, коментираха от съюза.

По-рано здравният министър Десислава Атанасова отново призова подалите оставка лекари и сестри да преосмислят решението си като изтъкна аргумента, че е застрашена националната сигурност. “Аз смятам, че те са достатъчно отговорни, всички са полагали Хипократовата клетва и в никакъв случай няма да изложат на опасност живота и здравето на българските граждани. Наистина разчитам на тях и съм сигурна, че ще преосмислят решението си“, заяви тя.

БЛС настоява заплатите на работещите в центровете незабавно да се увеличат двойно или да се увеличат с 50 процента и се върне старият начин за допълнително стимулиране.

От организацията припомниха, че много пъти са предупреждавали, че заплащането и условията на труд са на път да ликвидират някои специалности, с което да се срине здравната система. “Освен трансфузионната хематология, критично ниският брой и заплащане на анестезиолозите е на път да блокира оперативната дейност, на патолозите – диагностиката и лечението, особено на злокачествени заболявания, на педиатрите – лечението на децата“, заявиха от БЛС.

“Не ни се и мисли, какво ще стане, ако чашата на търпението прелее и в спешната помощ“, коментираха от съсловната организация.

Според съюза решения могат да бъдат заложени с приемането на бюджета за следващата година.

Атанасова обаче е скептична за нови нормативни промени, които да върнат допълнителното материално стимулиране в звената на бюджетна издръжка, сред които са и кръвните центрове.

“Знаете, че в началото на годината имаше един скандал с допълнителното материално стимулиране за всички и това допълнително материално стимулиране беше премахнато. В тази група попаднаха и кръвните центрове. До 1 юли те имаха възможност да получават 40% от всички средства, които постъпват в кръвните центрове под формата на допълнително материално стимулиране. Законът беше променен и той се прилага в момента за всички еднакво. Т. е., начините да се промени нещо в заплащането, а всъщност единственият начин, е това - да се преразпределят допълнително средства в нашия бюджет. Вероятно няма да има отново промяна в Закона за държавния служител за връщане обратно назад на допълнителното материално стимулиране“, коментира Атанасова.

Атанасова обяви, че възнамерява да се срещне с желаещите да напуснат лекари и сестри, за да им обясни, че направеното през ноември увеличение на заплатите със 17% е единствено възможното до края на годината, а в бюджета за следващата година ще се търсят възможности за нов ръст в заплатите.

Междувременно вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов обяви, че до ден-два ще бъде свикан отрасловият съвет в здравеопазването заради кризисната ситуация в кръвните центрове. Маргарита Петрова, председател на медицинската федерация на КТ "Подкрепа" заяви пред БНР, че и в плевенския и в столичния кръвен център назрява недоволство и служителите там подкрепят своите колеги от Варна и Стара Загора.

“Това е акт на отчаяние, тъй като колегите в кръвните центрове, те са на бюджетна издръжка. Този акт е последен сигнал да покажат, че някой трябва да обърне внимание на тези здравни заведения, които се издържат от държавния бюджет“, заяви Кокалов.

“Не може да има такова отношение към специалисти, от които зависи живота на пациентите. Не можем да оставим пациентите без кръв и кръвни продукти. Това не е извиване на ръце от тяхна страна, напротив, държавата ги рекетира години наред тези хора“,посочи още Кокалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България