Леко се е увеличила икономическата свобода у нас

Индексът на икономическата свобода в България за 2007 г. нарежда страната на 62 място в класацията на фондация "Херитидж", съобщи на  пресконференция в сряда Тим Кейн, директор на Центъра за международна търговия на фондацията.

Съпоставено с миналогодишния индекс България се е качила две места нагоре в стълбицата на свободните икономики, след като през миналата година бе отчетено сриване с 14 места надолу от заеманото през 2005 г. 50-то място сред 161 изследвани държави.

Със сегашната си позиция България е заобиколена от Никарагуа, Перу и Свазиленд, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика (ИПИ), който е партньор на “Херитидж”.

На първо място по икономическа свобода е Хонконг.

Кейн препоръча въпреки постигнатите високи резултати в областта на данъчната свобода, да се продължи политиката за намаляване на налозите. Положителна оценка бе дадена за монетарната, финансовата и бизнес свободите, като се акцентира върху нуждата от подобряване на положението с правата на собственост и ускоряване работата на съда.

Според Костадинова намаляване на осигурителните вноски и на данъка върху доходите до 10 на сто ще стимулира българите да обявят реалните си доходи и да си плащат задълженията към държавата. Бюджетният излишък би могъл на поеме част от намалените приходи от осигуровки, смята тя.

Така човек със средни доходи ще получи с над 30 на сто увеличение на чистия си доход и ще е по-склонен да плаща данъците си, коментира шефът на ИПИ.

Тя даде за пример липсата на социални осигуровки в държави от първата десетица по икономическа свобода. В Австралия и в Нова Зеландия има само данък върху доходите. Във Великобритания и Ирландия социалните осигуровки са на относително ниско ниво и въпреки това там пенсиите са много по-високи от тези в България. У нас, въпреки високите осигуровки, размерът на пенсиите е един от най-ниските в Европа, отбеляза Костадинова. Тя даде пример как в България при 62 процента икономическа свобода в България средната пенсия е 150 лева, докато в Ирландия при икономическа свобода 81 процента средната пенсия е равна на 1500 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?