Левицата обмисля частично премахване на данък "лихва"и минимален наем за земя

Янаки Стоилов, Сн: БГНЕС

БСП обмисля да предложи частично облекчаване на облагането на лихвите върху депозитите и слагане на минимален цена за отдаване на земеделска земя под аренда.

Левите мерки бяха обявени във вторник от депутата Янаки Стоилов, който представи законодателната програма на парламентарната фракция на социалистите за следващите седмици.

Според първото предложение от данък върху лихвите се предвижда да бъдат освободени влогове до 1000 лева.

Облагането на лихвите по депозитите с 10% данък влезе в сила от началото на тази година и бе въведено по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков, който обясни мярката като изравняване на режима на облагане в България с другите европейски страни.

Фискалният ефект от тази мярка е повече от скромен, но въвеждането ѝ бе определено като справедливо, защото доходът от лихви дотогава бе необлагаем.

Самият Янаки Стоилов се изказа скептично за идеята необлагаемост на влог до 1000 лева. Гражданите могат да разделят влоговете си, така че да паднат под този праг, смята той.

"Във финансовите среди на държавното управление има резерви от гледна точка на практическата приложимост, тъй като социално оправдано е лихвите до определен размер да не бъдат облагани. Споделяме подобно решение, но трябва да се прецени дали финансовият ефект и администрирането ще оправдаят такива нагласи”, заяви Янаки Стоилов.

За първи път левицата предлага и да се въведе минимален праг за наемна цена на земя. Тя ще се определя от държавата в зависимост от категорията на земята.

Целта е да бъдат защитени дребните собственици на земи от крупните арендатори, обработващи огромни площи и получаващи субсидии.

Стоилов призна, че подобна мярка е намеса на държавата в частния сектор, но допълни, че и фиксираната минимална работна заплата е същото.

В програмата на БСП са заложени промени в Закона за насърчаване на заетостта и в Кодекса за социално осигуряване. Предвижда се насърчаване на програмите за наемане на млади висшисти, като държавата ще поема изплащането на възнагражденията в рамките на някакъв период.

Левицата ще настоява увеличението на обезщетението за отглеждане на дете да стане от 1 юли. Предложението е сумата да е 310 лева месечно.

В Кодекса за социалното осигуряване ще се запише възможността на хората, на които не достига 2 години трудов стаж или възраст, да могат предсрочно да се пенсионират с пенсия, отговаряща на годините, през които са работили.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес