Лидерът на ГЕРБ за урана и президента: Хич не им отива да споменават Чернобил

Ако трябва, новото правителство щяло да направи пет нови кладенци и да реши проблема с водата в Хасково

Лидерът на ГЕРБ за урана и президента: Хич не им отива да споменават Чернобил

"Хич не им отива на тези, които употребяват думи като Чернобил”, каза в неделя бившият и най-вероятно бъдещ министър-председател Бойко Борисов по повод скандала около повишените стойности на уран и на радиация в питейната вода на Хасково. Адресат на коментара му, без да бъде споменат поименно, е президентът Румен Радев, който в петък заяви, че за него "информацията за проблема с водата на Хасково, крита от хората, е повторение на синдрома "Чернобил"“.

„Пак опитаха да подплашат населението. От 1946 година в България са добити, по времето на управлението на социалистическата партия, над 17 600 тона уран от недрата. Смятайте, ако сега е опасно за населението, какво му се е случвало през урановите мини по време на 17-ия, 20-ия,30-ия конгрес на БСП. Хич не им отива на тези, които употребяват думи като „Чернобил“. Пак тази партия скри от хората“, каза Борисов, в Бургас, цитиран от „Фокус“, като едновременно отговори и на критиките на БСП.Също в петък Корнелия Нинова хвърли цялата отговорност за случката с хасковската вода върху предишния кабинет, оглавяван от лидера на ГЕРБ.

„Тогава аз бях на манифестация и валеше дъжд. Майка беше направила едни марули, си спомням, защото само на 24 май, понеже много се връщат към миналото, майка купуваше една плешка агнешко, защото баща ми Методи имаше имен ден. Това беше за годината. Хубавите времена по време сигурно на 18-ия конгрес“, коментира Борисов.

По думите му от 76 кладенци, само един има повишено съдържание.

„Спомням си, че Световната банка ни даде препоръка от 0,6 да го направим на 0,3. Това 50 години е било така и мога да обещая, че там където възникне проблем, и с уговорката, че направим правителство, веднага да им се дадат пари за нови кладенци, нов водопровод и да се реши въпросът. Всичко друго е политиканстване, което само плаши и притеснява хората. Ще им бъде решен въпросът. Ще направим 5 новикладенци, ако трябва и ще решим въпроса веднага“, каза лидерът на ГЕРБ.

„В Банкя водата, пише на чешмата, че не е хубаво да се пие дълго време. България е на такова място, където съдържанието на уран е най-голямо в Европа. Затова са инвестирани толкова пари в урановите мини до 1990 г., когато СДС идва и абсолютно правилно ги затваря. Това не е било полезно за хората. Можем да се върнем и ние назад в историята. Да изчакаме да си вървим по пътя“, добави Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България