Липсващи в аптеките лекарства се оказаха временно спрени от продажба

На пазара липсват продукти за кръвно, сърце и Паркинсон

Липсващи в аптеките лекарства се оказаха временно спрени от продажба

Липсващи в аптеките лекарства, за които пациенти подадоха сигнал в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), се оказаха временно спрени от продажба, за което обаче ресорната агенция не е счела за необходимо да уведоми по-рано. От продажба са спрени временно 10 продукта за домашно лечение, от които повечето са за понижаване на кръвното налягане, но също и за сърце, за регулиране хормоните на щитовидната жлеза и Паркинсон. Заради липсата им лечението на пациентите трябва да бъде сменено, за което обаче никой не е информирал тях или лекарите им.

От Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) внесоха в ИАЛ 70 сигнала за липсата на 30 лекарствени продукта за домашно лечение – за кръвно, сърце, ревматологични заболявания, диабет и редки болести. Сигналите са събрани за по-малко от месец след пускането на сайта https://moeto-lekarstvo.com/, на който пациентите могат да докладват за липсващи медикаменти, които след това постъпват в ИАЛ.

След като преди ден Ваня Добрева от СРБЗ обяви, че по нито един от внесените сигнали, не са получили отговор от ИАЛ, лекарствената агенция се задейства и съобщи, че 10 от продуктите в сигнала са временно спрени от продажба, за което тя е била уведомена. За част от тях се очаква подновяване на продажбите през октомври, ноември и началото на 2020 г., но за други не е ясно кога ще бъдат подновени. За останалите медикаменти в сигнала от ИАЛ посочват, че няма потвърдени липси или недостиг, поради което в момента се извършва проверка за извършените доставки и наличните количества.

След като за преустановените продажби стана ясно именно след сигналите и натиска на Добрева, от ИАЛ я обвиниха в некоректно поведение и пуснаха позиция до медиите, че е действала еднолично, а не от името на сдружението, понеже вече не е председател на управителния съвет. “Към момента в ИАЛ са препратени 82 сигнала за 31 лекарствени продукта, а ИАЛ е предоставил отговор по 41 сигнала. Тъй като на този етап липсва валидация за достоверност за някои единични сигнали, е необходимо извършване на проверки и събиране на информация от притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната, за което е необходимо съответното технологично време“, посочват от агенцията.

В аптеките липсват лекарства, за кръвно, сърце и Паркинсон

Временно преустановена от юни до следващото уведмление е продажбата на продукта THYROZOL 5 mg за регулиране хормоните на щитовидната жлеза.

За лекарствения продукт OLMESTA (20 mg/5 mg) за понижаване на кръвното (от групата на ангиотензин II рецепторни антагонисти) в ИАЛ е постъпило уведомление от производителя за временно преустановяване на продажбите до 31 декември 2019 г.
За друго лекарство от същата група (TENSAR 20 mg) в ИАЛ има постъпило уведомление за временно преустановяване на продажбите от месец август тази година и не се знае кога ще бъдат подновени.

Друг продукт за кръвно и сърце Corvitol (50 mg) също ще липсва от септември до следващо уведомление.

Друг продукт за кръвно Accupro (10 mg) от групата на АСЕ инхибиторите е с преустановени продажби до месец октомври включително. За другата форма на продукта от 20 mg ИАЛ в момента извършва проверка за извършени доставки.

За лекарствения продукт LODOZ (5mg/6, 25 mg), който също е за понижаване на кръвното, но е от групата на бета блокерите, има постъпило уведомление за временно преустановяване на продажбите до месец септември, като производителят е уверил, че продажбите ще бъдат възстановени в първата половина на октомври.

За лекарствения продукт Concor Cor (2, 5 mg), който също е бета блокер и се използва за лечението на сърдечна недостатъчност също има уведомление, че лекарството е спряно от продажба до септември и продажбите ще се възстановят в първата половина на октомври.

Друго лекарство за високо кръвно TARKA (180 mg/2 mg) също е временно спряно от продажба и се очаква подновяването им в първата половина октомври 2019 г.

Друг продукт за понижаване на кръвно TENOX (5 mg и 10 mg) също е с преустоновени продажби съответно до края на септември и до края на октомври.

Лекарството SINEMET (25 mg/250 mg), което се прилага при пациенти с Паркинсон, също липсва. От ИАЛ съобщават, че недостигът на този лекарствен продукт се дължи на промяна в мястото на производство, поради което се преустановяват за постоянно продажбите на опаковката от 98 таблетки и предстои пускане на пазара на опаковка от 100 таблетки. Поради производствени затруднения, за периода април-юни 2019 внесените количества са недостатъчни за покриване на нуждите на българския пазар.

От 13 август 2019 г. има постъпило уведомление за пускането на новата форма на пазара.Планираните дати за доставка на лекарствения продукт до края на годината са: 10.10; 07.11; 05.12. като притежателят на разрешението за употреба “Мерк Шарп и Доум България“ е гарантирал, че количествата ще бъдат съобразени с нуждите на българските пациенти. Както и че при необходимост, компанията има готовност да внесе допълнителни количества при заявка от дистрибутор.

Липсват и онкологични продукти в болниците

От пускането му досега на сайта https://moeto-lekarstvo.com/ има постъпили и други сигнали за липсващи лекарства, включително на онкологични продукти за болнично лечение -Калгевакс – за лечение на рак на пикочния мехур и Mitomicin C Kyowa – лекарство за химиотерапия.

Причината за липсата на Калгавекс, който се произвежда от държавната фирма Бул Био са производствени, свързани с необходимостта от технологично време за производството на допълнителни количества.  Очаква се лекарството да е налично отново на 1 ноември.

За липсата на онкопрепаратите СРБЗ е внесло сигнали в МЗ.

Сред подадените в сайта сигнали има и такива за нерегистрирани у нас медикаменти, както и за регистрирани, които обаче са извън лекарствения списък и не се плащат с публични средства (Imuran-имуносупресор) , Pamaton (за нарушения на електролитния баланс в кръвта) и др. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?