„Луфтханза“ трябвало да уведоми властите за заболяването на Лубиц

Андреас Лубиц

Лекарите на авиокомпания „Луфтханза“ са нарушили правилата, като не са уведомили Федералното управление за гражданска авиация в Германия за депресията на втория пилот на катастрофиралия в Алпите самолет на дъщерната компания „Джърмануингс“, съобщават германски медии.

Двете черни кутии на разбилия се самолет потвърдиха, че Андреас Лубиц нарочно е разбил самолета, а при сблъсъка загинаха 150 души. В хода на разследването беше обявено, че Лубиц се е лекувал заради склонност към самоубийство, имал е болничен за деня на катастрафота а и не е трябвало да лети на злополучния полет. Той обаче е скрил това от работодателите си.

Според изданието Welt am Sonntag от април 2013 година медицинският персонал на „Луфтханза“ е длъжен да съобщава на институцията за тежките заболявания на пилотите. В медицинския картон на втория пилот Лубиц е имало забележка, с която се препоръчва управлението да бъде уведомено за здравните проблеми на летеца. Въпреки това не е било направено.

Още преди инцидента с падналия самолет Европейската агенция по авиационна безопасност (EASA) е изразила безпокойство за правилата за въздушна сигурност, прилагани от Германия и по-конкретно тези, свързани с наблюдението върху здравния статус на пилотите. Това обяви говорител на организацията - Доминик Фуда, цитиран от "Гардиън".

На базата на тези констатации в края на 2014 г. Европейската комисия започна процедура, която изисква от Германия да отговори на тях, посочва говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят