Ляв депутат предупреди за скорошни промени в правителството

Ляв депутат предупреди за скорошни промени в правителството

„Ремонт в кабинета ще има, защото лидерът на НДСВ е казал, че желае такъв”, заяви в неделя пред БНР депутатът от левицата Петър Кънев, който е и заместник-председател на икономическата комисия.

Думите на Кънев бяха точно обратните на тези, които каза премиерът в петък. Тогава в кулоарите на парламента Станишев заяви, че не вижда необходимост от кабинетни смени въпреки разцеплението, което е обзело коалиционния партньор в управлението НДСВ.

„Това е лично мое мнение. Българският премиер заяви, че не вижда до

Нова година никакви варианти за ремонт на кабинета. Така че, лично моето мнение е - нещата в НДСВ са във фаза, в която Сакскобургготски е изявил желанието си за промени. Кога ще бъдат те, не мога да ви кажа”, обясни Кънев пред БНР в неделя, притиснат от водещия да каже кога ще се случат правителствените промени.

Кънев е приеман за близък до кръга около премиера Сергей Станишев и до бившия икономически министър Румен Овчеров и е добре осведомен за процесите в тройната коалиция и около правителството, което изключва казаното за правителствени смени да е само плод само на лично мнение. 

Запитан настойчиво за кога все пак вижда кабинетните рокади, Кънев каза: „Мисля, че ще си изкараме една спокойна Коледа и Нова година. Живот и здраве, от януари следващата година ще бъдем свидетели на събития”.

Той се застрахова, че не познава стила на вземане на решения на Симеон Сакскобургготски, но след като лидерът на НДСВ  „бил започнал нещо, щял да го довърши”. По този начин Кънев намекна, че ако министрите от жълтата партия са неудобни за партийната политика на Симеон, той ще ги смени.

В края на скандалния конгрес на НДСВ в началото на лятото част от жълтите министри се обявиха против приетите конгресни решения като манипулирани и фалшифицирани. Сред тези министри бяха вицепремиерът Даниел Вълчев и министърът на администрацията Николай Василев. В правителството обаче Вълчев се ползва с личните симпатии на премиера Станишев, който му даде рамо по време на учителските протести.

Пред БНР Кънев обясни още, че спорните моменти около данъка върху хазарта ще се решават между първо и второ четене на данъчните закони и бюджета. Той се дистанцира от тезата, че данъчното облекчение за хазарта е било готвено под лобисткия натиск на считания за хазартен бос Васил Божков. Според Кънев в този парламент няма лоби на Божков, докато в предишния то е било отчетливо ясно.

Зам.-председателят на икономическата комисия поясни още, че категорично няма да бъде прието предвиденото намаление на облагането на хазарта, но, може би, ще се изготви нов принцип на облагането му.

Кънев защити и начина на използване на над 1 млрд. лв. от бюджетния излишък. Според него в бюджета за 2007 г. е бил оставен по-голям резерв с оглед на сътресенията в приходната чест от присъединяването на страната към ЕС от 1 януари 2007 г. Добрата изненада е била много добрата събираемост на данъците въпреки промяната в режима на облагане с ДДС, което е довело до по-високи от планираните приходи.

Според депутата от гласуваните от парламента пари ще бъдат извършени разплащания по инфраструктурни проекти, които, както всяка година, се бавели и не се извършвали в срок поради липсата на средства. Той обеща, че правителството ще приеме точен разчет колко пари и за кои проекти ще бъдат дадени и разчетът ще стане публично достояние.  

 

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?