След по-малко от два месеца стаж като вицепремиерски съветник

Любимата на Лукарски оглави агенцията за българите в чужбина

Ива Йорданова

Премиерът Георги Близнашки назначи в четвъртък Ива Йорданова за заместник-председател и временен шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Досега тя беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова и отговаряше пряко за тази агенция, напомнят от пресцентъра на Министерския съвет.

Настоящото повишение на Йорданова бележи шеметното ѝ израстване в държавната администрация. Тя е назначена като съветник на вицепремиера Цанова в началото на септември т.г.

Йорданова, която е член на "Движение България на гражданите" (ДБГ), привлече вниманието на медии заради слуховете, че има любовна афера с коалиционния партньор на ДБГ в Реформаторския блок и лидер на СДС Божидар Лукарски. По-късно самият Лукарски призна, че е влюбен в нея и ще иска да се оженят, но първо трябва да успее да се разведе с досегашната си съпруга, от която има две деца.

Според него Ива Йорданова неправилно е възприемана като "танцьорката на пилон" – танц, заради който стана известна заради участие ѝ в състезание за таланти в "Шоуто на Слави" преди две години.

Премиерът я назначава за временен шеф на ДАБЧ, защото тя е бил ръководител на екипа, който успешно е развил платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи. Проектът стартира в навечерието на парламентарните избори, а от правителството се хвалят, че кампанията е достигнала до 300 000 българи в чужбина. Близнашки посочва, че Йорданова трябва да организира работата на агенцията и да се съдейства за проверката в ДАБЧ. Първата ѝ задача е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация.

Ива Йорданова е бакалавър по "Бизнес администрация" от колежа "Бъркли” в САЩ и магистър специалност "Национална сигурност" от Военната академия в София. Тя има стаж в "Публична информация" в централата на ООН в Ню Йорк.

Преди ден служебният премиер Георги Близнашки уволни досегашния временен председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Непосредствената причина бяха публикуваните преди ден в Mediapool и вестник "Сега" резултати от проверка на прокуратурата в ДАБЧ, които създават тежки съмнения за корупция в институцията.

Mediapool публикува детайлна информация за множество нарушения в ДАБЧ, открити от прокуратурата още през февруари тази година. Става дума за процедурите по издаване на удостоверение за български произход. Държавната агенция е издала хиляди такива удостоверения на албанци, косовари и македонци, без да им поиска доказателства, че имат някакво българско потекло. Дело обаче не е образувано, а са отправени само препоръки за подобряване на работата.

В началото на септември новото ръководство на Министерството правосъдието открива, че препоръките все още не са изпълнени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?