Лютви Местан призова за бързо съставяне на кабинет

Престъпно ще е да допуснем нови избори, обяви председателят на ДПС

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Всички днес на първо място дължим правилен прочит на вота на суверена. Суверенът отрече модела Борисов-Цветанов, суверенът гласува против модела ГЕРБ. Това заяви в речта си от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

“Коректността ме задължава да кажа, че отреченият еднопартиен модел на властта на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект. Тоест избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт“, допълни той.

Изборите на 12 май бяха преди всичко за демокрацията и държавността, има победител на тези избори, победителят на тези избори е политическата нормалност, демокрацията и шансът да възстановим дискредитираното усещане за държавност. Затова гражданите гласуваха за ново мнозинство, което поставя в малцинство ГЕРБ и тандема Борисов-Цветанов. Вотът отреди България да има нов модел на управление, не еднопартийно, а с приоритети в името на националния интерес.

Местан се обърна към президента Плевнелиев с призива за съкращаване на срока за проучвателен мандат за съставяне на правителството.

"Г-н президент, в рамките на 42 НС не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ", обърна се той към Плевнелиев.

"Парламентарните сили заявиха категорична позиция, че няма да подкрепят предложен от Бойко Борисов кабинет", припомни той. "Питам – има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила. Конституцията казва не 7 дни, а до 7 дни. Така, както след оставката на кабинета за една секунда получихме и върнахме мандата, какво ще проучвате 7 дни", попита той.

"Г-н Станишев каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, аз, председателят на ДПС, заявявам, че няма да подкрепя кабинет на ГЕРБ. Остава да чуем г-н Сидеров. Ако и той заяви това, защо са ви тези 7 дни – за да купувате депутати", продължи с въпросите Лютви Местан. "На нито е един политически лидер не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарно поведение", заяви той.

"Предлагам на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат. Алтернативата е още едни избори, което е престъпно", обяви още Лютви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?