Мадрид иска избори в Каталуния, за да сложи край на кризата

Сепаратисткия лидер ще говори пред парламента във вторник, а не в понеделник, както се очакваше

Мадрид иска избори в Каталуния, за да сложи край на кризата

Испанското правителство призова в петък каталунските сепаратисти да разпуснат регионалния парламент и да насрочат избори в автономната област с цел преодоляване на кризата между Мадрид и Барселона, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че Каталуния заплашва да обяви едностранно независимост.

"Би било добре да започнем да затваряме раната, минавайки през каталунския парламент, минавайки през регионални избори", заяви след заседание на испанското правителство неговият говорител Иниго Мендес де Виго.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще говори във вторник пред регионалния парламент, съобщи днес парламентарен говорител, цитиран от Ройтерс.

"Председателят Пучдемон иска да говори във вторник пред парламента, за да даде отчет за сегашната политическа ситуация", се казва в комюнике, разпространено ден след като Конституционният съд отмени предвиденото за понеделник заседание на каталунския парламент.

На него бе предвидено обсъждане на резултата от забранения референдум за отцепване от Испания и евентуално обявяване на независимост.

По-рано днес друг регионален лидер, Раул Ромева, каза в ефира на Би Би Си, че каталунският парламент ще заседава в понеделник и че дебатът може да доведе до обявяването на независимост от Испания, въпреки че заседанието бе забранено със съдебно решение.

Началникът на каталунската полиция и ръководителите на сепаратистките движения, които са разследвани за подбуждане на размирици, се явиха днес на изслушване в съд в Мадрид, след което бяха освободени, съобщи Франс прес.

Говорител на съда каза, че не е била наложена никаква мярка за съдебен контрол и прокуратурата не е поискала поставянето под стража на шефа на полицията Жозеп Луис Траперо, на председателя на организацията "Национално каталунско събрание" Жорди Санчес и на ръководителя на сепаратистката организация "Омниум културал" Жорди Куишарт. Заместник-шефката на каталунската полиция Тереса Лаплана даде показания чрез видеоконферентна връзка. Обвиненията срещу всички тях остават в сила.

Испанският правителствен представител в Каталуния се извини днес за насилието, упражнено от националната полиция срещу демонстранти, които искаха да гласуват на забранения референдум за независимост в неделя.

"Когато видя тези кадри, като знам, че хора са били удряни и блъскани. . . не мога да не изразя съжаление и да не се извиня от името на полицейските служители, които се намесиха", заяви Енрик Мильо в телевизионно интервю.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят