Мадрид определи отговора на Пучдемон като незадоволителен

По-рано каталунският лидер отказа да каже „да“ или „не“ на въпроса обявил ли е независимост

Мадрид определи отговора на Пучдемон като незадоволителен

Испанските власти определиха като незадоволителен и невалиден дадения на този етап от сепаратисткия лидер на Каталуния отговор на техния ултиматум. По-рано в понеделник Карлес Пучдемон изпрати писмо до испанския премиер Мариано Рахой с което така и не отговори с "да" или "не" обявил ли е независимост на Каталуния.

Той направи това преди 10 часа местно време (8 ч. по Гринуич), когато изтичаше ултиматумът, даден му, за да изясни дали иска независимост от Испания за Каталуния.

Пучдемон направи символична декларация за независимост миналия вторник, а секунди след това призова за преговори с Мадрид за бъдещето на региона. Мариано Рахой му даде срок до днес сутринта да изясни позицията си и до четвъртък да промени мнението си, ако настоява за независимост. Той заплаши, че Мадрид ще суспендира автономията на Каталония, ако каталунският лидер избере независимостта.

Испанското правителство очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

Това ще задейства член 155 от конституцията, по силата на който Мадрид може да въведе пряко управление. Централното правителство ще уволни местното, ще поеме контрола над финансите и полицията и ще обяви предсрочни избори.

Писмо без отговор

Писмото на каталунския лидер на практика представлява отказ от ясен отговор. В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца.

"Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Коалицията на Пучдемон е разединена – някои настояват да продължи да настоява за независимост, други се тревожат за последствията. Нито едно европейско правителство няма да признае независимостта на Каталуня, а над 500 компании преместиха юридическото си седалище на други места в Испания през последните две седмици. Ето защо каквото и да последва оттук нататък, Каталуня ще остане дълбоко разединена.

Основни точки от отговора на Карлес Пучдемон до Мариано Рахой

Франс прес представя основни точки от писмото, изпратено днес от каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в отговор на настояването на правителството да изясни дали е провъзгласил независимост на Каталуния.

"В неделя, 1 октомври, при полицейско насилие, заклеймено от най-авторитетните международни организации, повече от два милиона каталунци предоставиха на (каталунския, бел. АФП) парламент демократичен мандат да обяви независимостта."

"Приоритетът на правителството ми е възможно най-интензивно да търси път към диалог. Искаме да говорим, както правят утвърдените демокрации, по проблема, поставен от мнозинството от каталунския народ, което желае да тръгне по свой път като независима страна в европейската рамка."

"Временното прекратяване на политическия мандат, предоставен с изборите на 1 октомври, демонстрира твърдата ни воля да търсим решение, а не сблъсък."

"Наша основна цел за идните два месеца е да ви склоним към диалог и всички международни, испански и каталунски институции и личности, изразили желание за преговори, да имат възможност да помислят за това."

"Нашето предложение за диалог е искрено, въпреки всичко станало, но логично погледнато е несъвместимо със сегашната атмосфера на репресии и нарастващи заплахи."

"Излагам пред вас две искания: първото е да бъде сложен край на репресията срещу народа и правителството на Каталуния."

"Второто искане е да организираме възможно най-скоро среща, на която да постигнем споразумения. Нека не оставяме ситуацията да се влоши още повече. Убеден съм, че с добра воля, като признаем проблема и го погледнем фронтално, можем да намерим път към решението."

Мадрид остава непреклонен

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че в писмото си до властите в Мадрид Карлес Пучдемон не е дал задоволителен отговор на въпроса провъзгласил ли е всъщност независимост и че той има време до четвъртък да спази законите на Испания, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Саенс де Сантамария испанските власти са поискали ясен отговор с "да" или "не" от Пучдемон, нещо, което обаче според нея той не е направил. "Не е много трудно да кажеш да или не. Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен", посочи още испанският вицепремиер пред репортери.

По думите ѝ Пучдемон има време до четвъртък сутринта да се подчини, в противен случай го заплашва възможността Испания да задейства член 155 от конституцията.

Тя окачестви призива на Пучдемон за диалог като "неубедителен" и заяви, че мястото за разговори е испанският парламент.

Отделно испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от агенция ЕФЕ, заяви, че отговорът на каталунския лидер не е валиден.

  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят