Maдрид поиска отстраняване на правителството в Каталуня и нови избори

Рахой: Кабинетът нямаше друг избор, освен да наложи директно управление на областта

Мариано Рахой, сн. ЕПА/БГНЕС
Испанското правителство ще поиска от Сената отстраняването на каталунския лидер Карлес Пучдемон и правителството му, ограничаване на функциите на парламента в Барселона и провеждането на нови избори в автономната област, съобщи испанският премиер Мариано Рахой след кризисното правителствено заседание в събота.
 
Рахой каза, че заради референдума за независимост и подписаната декларация за отделяне от Испания страната ще задейства спорния чл. 155 от конституцията, който позволява Каталуня да мине на пряко управление до организирането на нови избори.
 
Решението трябва да бъде одобрено от Сената, а гласуването там е насрочено за 27 октомври.
 
"Не се прекратява автономията, нито се премахва местното правителство. Само се санкционират онези, които нарушават закона", каза Рахой.
 
Oчаквано в събота вечерта десетки хиляди излязоха да протестират по улиците на Барселона. Към демонстрацията се присъединиха и премиерът на автономния регион Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.
 
"Нямахме друг избор"
 
Испанският премиер каза, че правителството "никога не е имало желание“ да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.
 
"Кабинетът нямаше друг избор, освен да наложи директно управление на областта“, каза той, посочвайки, че "регионалните власти са действали срещу закона и в търсене на конфронтация“, каза Рахой.
 
По думите му решението има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.
 
Премиерът съобщи, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни“ и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30%.
 
Испанското правителство намали официалните си прогнози за икономическия ръст в страната заради несигурността в Каталуния. Очаква се ръст от 2.3% в сравнение с предишните прогнози за  2.6%. 
 
Кметът на Барселона призова за протести
 
Кметът на Барселона Ада Колау, която подкрепя независимостта, заяви, че решението на правителството в Мадрид е  "сериозна атака срещу правата и свободите на всички тук и на всякъде” и призова за протести.
 
Президентът на футболния клуб в Барселона Джосеп Мария Бартомеу каза от своя страна, че клубът е дал своята "абсолютна подкрепа за демократичните институции на Каталуния, избрани от нейния народ".
 
Бартомеу каза още, че "Барселона" ще остане да играе в испанското първенство, дори Каталуня да бъде обявена за независима държава
 
Очаква се по-късно и реакцията на Карлес Пучдемон.
 
Над 90 на сто от гласувалите на референдума на 1 октомври поискаха независимост на Каталуня. Допитването обаче бе обявено за незаконно от испанското правителство и в него участваха само 43 процента от имащите право на глас. Имаше и данни за нередности по време на вота.
 
Спорният член 155
 
Член 155 от конституцията, чрез който Мадрид може да отнеме автономията на Каталуня и цялата администрация да мине на централно подчинение, досега никога не е бил прилаган. 
 
Текстът гласи, че "ако дадена автономна област не изпълнява задълженията, които Конституцията или други закони ѝ вменяват или действа по начин, който накърнява сериозно общия интерес на Испания, (властите), с абсолютно мнозинство в Сената, могат да приемат необходимите мерки, за да я задължат да изпълни принудително въпросните задължения или за да защитят гореспоменатия общ интерес".
 
Мадрид готви иска срещу Пучдемон
 
Испанската прокуратура вече е подготвила и иск срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област.
 
Пучдемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.
 
По-рано тази седмица Пучдемон изпрати писмо до испанския министър-председател Мариано Рахой, в което заплаши да свика гласуване в каталунския парламент по въпроса за обявяване на независимост, ако Мадрид не се съгласи на диалог. В отговор испанското правителство заяви, че започва процедура за задействане на член 155 от конституцията, който позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталуния.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?