Според Македонската академия на науките и изкуствата:

Македонският бил основата на първия славянски писмен език

Македонският бил основата на първия славянски писмен език

"Македонският език е неоспорим културен и исторически факт, недвусмислено определен от европейската и световната лингвистична наука като език с индоевропейски произход, автономен член на славянските езици със специална лингвистична индивидуалност в рамките на групата на южнославянските езици". Това се посочва в писмената декларация на Македонската академия на науките и изкуствата, разпространена от скопския "Утрински вестник" и цитирана в петък от БТА.

Повод за острата реакция на академията е липсата на определението "македонски" в доклада на Европейската комисия за напредъка на Македония.

"С акта на премълчаване на името на македонския език отделни институции на ЕС сякаш се разминават с принципите на културните стратегии и политики на Обединените нации и на ЮНЕСКО за защита на малките и застрашените езици", се казва по-нататък в декларацията.

"Тази практика се разминава и с официалната културна политика на ЕС, базирана върху принципното зачитане на езиковите и културните различия на държавите-членки и на държавите кандидатки за членство в ЕС", твърди Македонската академия на науките и изкуствата, чието ръководство провело извънредно заседание по темата.

"Като славянски език македонският е представен във всички сравнителни граматики на славянските езици, публикувани след Втората световна война", пише в текста. Академията и твърди че "според доминиращата научна теория за потеклото на старославянския език, въведена от видни световни лингвисти, македонският език, който се говорел на територията на Македония, на която живеели македонските славяни, особено в солунския регион, съставя основата на първия славянски писмен език -старославянския".

Още по темата
Още от Балкани

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?