Мария Габриел е назначена за еврокомисар след одобрение от Съвета на ЕС

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Кандидатът за български еврокомисар Мария Габриел е одобрена в петък от Съвета на Европейския съюз на поста еврокомисар по цифровизацията.


Назначаването на третия български еврокомисар влиза в сила незабавно с мандат до 31 октомври 2019 г. В съобщението на Съвета се отбелязва, че Габриел бе евродепутат от 2009 г.

Номинацията на Габриел за български представител в ЕК бе направена през май. От началото на годината безпрецедентно България бе без еврокомисар, след като заместник-председателят на комисията "Юнкер" Кристалина Георгиева подаде оставка през октомври 2016 г. и се завърна като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. в Световната банка.

Тя беше еврокомисар втори мандат. Малко след това пък оставка подаде и второто правителство на Бойко Борисов и така номинацията на нов еврокомисар бе отложена.

С назначаването на служебния кабинет на Огнян Герджиков около темата имаше спекулации, тъй като самият Герджиков в началото даде заявка бъдещият представител на ЕК да бъде излъчен от неговия служебен кабинет. Той имаше среща по темата с президента Румен Радев, който обаче застъпваше мнението, че еврокомисарят трябва да бъде избран от редовно правителство, което реално и и се случи няколко месеца по-късно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?