Мария Габриел бе избрана за еврокомисар с голямо мнозинство

Eвропейският парламент oчаквано одобри Мария Габриел за еврокомисар по дигитализацията. След като бъде назначена от Съвета на ЕС, тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година.

При тайното гласуване в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха.

Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите следващата сряда.

Мария Габриел премина гладко изслушването си пред евродепутатите от ресорните комисии преди две седмици и те подкрепиха назначаването ѝ.

Ресорът "Дигитализация" се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала.

За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева.

От януари 2016 България остана без еврокомисар, тъй като второто правителство на Бойко Борисов отказа да номинира заместник на Кристалина Георгиева, а служебният кабинет на Огнян Герджиков остави този въпрос за следващото редовно правителство.

В изявление след гласуването Мария Габриел благодари на всички ангажирани в отделните фази на процеса по избирането й за еврокомисар.

"За мен е важен и вотът на онези, които не са намерили достатъчно мотивация да ме подкрепят. Взимайки предвид вота на всички, ще продължа с две думи напред - отговорност и обединение. Отговорност да подкрепя прилагането на стратегията за цифровия единен пазар, приета от ЕК през май 2015 г. и основаваща се на три стълба - подобряване на достъпа на потребителите и бизнеса до цифрови стоки и услуги, благоприятни условия и равнопоставеност за цифровите мрежи и иновативни услуги, и увеличаването на потенциала за растеж на цифровата икономика. Отговорност да работя така, че всеки европейски гражданин да усеща в ежедневието си ползите от цифровите технологии, като едновременно с това се чувства сигурен и защитен", пише Габриел.

Тя съобщава, че има намерение да реализира нови целеви инициативи в областта на киберсигурността, регулирането на платформите и трансграничния поток от данни, в съответствие с междинния преглед на стратегията за цифровия единен пазар. "За постигането на тези цели поставям в центъра обединението, което винаги е било крайъгълен камък в работата ми. В действията си ще се ръководя от стремежа самият ресор да се превърне в обединител, защото цифровите технологии отдавна не са ограничени само до сектори, по традиция свързани с информационни и комуникационни технологии", добавя бъдещият български еврокомисар.

Навременното предоставяне на конкурентен цифров единен пазар не само ще предложи нови възможности на гражданите и бизнеса да отключат иновациите и потенциала за растеж, но ще създаде заетост и ще насърчи конкурентоспособността на ЕС. Разполагаме с необходимите инструменти, разнообразие на идеи, воля и решителност да превърнем Европа в лидер в новите технологии. Ще работя за това, заявява Мария Габриел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?