Мария Габриел бе избрана за еврокомисар с голямо мнозинство

Eвропейският парламент oчаквано одобри Мария Габриел за еврокомисар по дигитализацията. След като бъде назначена от Съвета на ЕС, тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година.

При тайното гласуване в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха.

Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите следващата сряда.

Мария Габриел премина гладко изслушването си пред евродепутатите от ресорните комисии преди две седмици и те подкрепиха назначаването ѝ.

Ресорът "Дигитализация" се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала.

За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева.

От януари 2016 България остана без еврокомисар, тъй като второто правителство на Бойко Борисов отказа да номинира заместник на Кристалина Георгиева, а служебният кабинет на Огнян Герджиков остави този въпрос за следващото редовно правителство.

В изявление след гласуването Мария Габриел благодари на всички ангажирани в отделните фази на процеса по избирането й за еврокомисар.

"За мен е важен и вотът на онези, които не са намерили достатъчно мотивация да ме подкрепят. Взимайки предвид вота на всички, ще продължа с две думи напред - отговорност и обединение. Отговорност да подкрепя прилагането на стратегията за цифровия единен пазар, приета от ЕК през май 2015 г. и основаваща се на три стълба - подобряване на достъпа на потребителите и бизнеса до цифрови стоки и услуги, благоприятни условия и равнопоставеност за цифровите мрежи и иновативни услуги, и увеличаването на потенциала за растеж на цифровата икономика. Отговорност да работя така, че всеки европейски гражданин да усеща в ежедневието си ползите от цифровите технологии, като едновременно с това се чувства сигурен и защитен", пише Габриел.

Тя съобщава, че има намерение да реализира нови целеви инициативи в областта на киберсигурността, регулирането на платформите и трансграничния поток от данни, в съответствие с междинния преглед на стратегията за цифровия единен пазар. "За постигането на тези цели поставям в центъра обединението, което винаги е било крайъгълен камък в работата ми. В действията си ще се ръководя от стремежа самият ресор да се превърне в обединител, защото цифровите технологии отдавна не са ограничени само до сектори, по традиция свързани с информационни и комуникационни технологии", добавя бъдещият български еврокомисар.

Навременното предоставяне на конкурентен цифров единен пазар не само ще предложи нови възможности на гражданите и бизнеса да отключат иновациите и потенциала за растеж, но ще създаде заетост и ще насърчи конкурентоспособността на ЕС. Разполагаме с необходимите инструменти, разнообразие на идеи, воля и решителност да превърнем Европа в лидер в новите технологии. Ще работя за това, заявява Мария Габриел.

Споделяне
Още по темата
Още от България