Изслушването на Мария Габриел пред ЕП мина без засечки

Българският кандидат за еврокомисар ще се бори с фалшивите новини и кибер атаките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел по въпросите за цифровата икономика премина уверено изслушването пред Европейския парламент, като оценката за представянето ѝ се очаква в сряда.

Тя говори на три езика – български, френски и английски, и представи стегнато приоритетите си пред ресорните евродепутати.

Мария Габриел посочи, че двeгодишният мандат е кратък и затова ще се съсредоточи в пълното прилагане на политиките, които вече са одобрени. Ще има обаче и нови предложения.

Мария Габриел пое ангажимент да работи за завършването на цифровия единен пазар при пълна прозрачност и в дух на диалог. Другите ѝ приоритети ще бъдат киберсигурността, защитата на личните и авторските права.

Ресорът "Дигитализация" се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала. За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева.

Габриел оцени високо постигнатото от предшественика ѝ, но отбеляза, че има да се свърши още много работа.

"Ще работя с всички евромисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие", добави Габриел.

Мария Габриел демонстрира добро познаване на портфолиото, но избягваше да влиза в конкретика и залагаше предимно на принципни коментари.

Цените на мобилните разговори и борбата срещу фалшивите новини

Попитана за увеличаването на цените на международните разговори след отпадането на допълнителните такси за роуминга Габриел каза, че трябва да се въведе универсална услуга и потребителите да имат право на избор.

Според нея това ще окаже натиск и върху мобилните оператори да осигурят по-ниски цени за всички граждани, какъвто натиск отчасти оказват и алтернативните начини за комуникация.

Относно защитата на авторските права и борбата с пиратството Габриел обяви, че има възможност за въвеждане на споделена отговорност, за да може платформите, в които незаконно се споделят творби обект на авторско право, също да носят отговорност за това.

Мария Габриел коментира, че трябва да се предприемат мерки срещу фалшивите новини.

"Трябва да образоваме и обучаваме хората как да ползват медиите", допълни тя.

Според нея фалшивите новини не са новост, но скоростта, с която се разпространяват, става все по-голям проблем.

Киберсигурността – основен приоритет

Тя посочи, че критичната инфраструктура трябва да бъде защитена. Криптирането на електронните устройства е необходимо без оставяне на "задни врати" за пробив от специалните служби.

Въпреки опитите на правителствата за декриптиране, виждаме резултатите, коментира Габриел.

"Възможно най-бързо трябва да се премахва незаконното съдържание онлайн, особено по отношение на тероризма и на словото на омразата", отбеляза Габриел.

Единният цифров пазар

По думите ѝ нито един отрасъл не може да мине без цифровите технологии и никой не бива да остане извън тях.

Тя припомни, че в писмото си до нея председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер много ясно е определил мисията ѝ.

"Улесняване и насърчаване на европейските политики, които ефикасно да допринесат за изграждането на единия цифров пазар“, обясни тя.

Няма да правим европейски Гугъл

По думите ѝ за пръв път Европа не е в центъра на технологична революция. Целта не е да направим европейски Гугъл, а да инвестираме в научните изследвания, поясни българският кандидат за еврокомисар.

Очаква се оценката от изслушването ѝ да бъде оповестена в сряда. Ако тя е положителна, кандидатурата ще бъде гласувана следващия месец на пленарна сесия на ЕП.

Габриел бе номинирана за поста от българското правителство и от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, след като предишният представител на България Кристалина Георгиева напусна в края на 2016 г., за да се върне на работа в Световната банка на престижна позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?