Мартин Димитров: ДПС са натиснали Сметната палата за регистрацията на Юруков

Мартин Димитров: ДПС са натиснали Сметната палата за регистрацията на Юруков

Лидерът на СДС Мартин Димитров обяви в неделя, че хора на ДПС са оказали натиск на Сметната палата да издаде липсващия документ за регистрацията, направена преди дни от зам.-председателя на СДС Пламен Радонов от името на Пламен Юруков.

В четвъртък от ЦИКЕП обявиха, че Радонов е внесъл всички необходими документи за регистрацията без удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети за последните три години.

Димитров заяви, че именно хората на Доган са натиснали Сметната палата да издаде липсващия документ. Той коментира пред БНР, че срещу СДС се води война, като за натиск се използват "държавни институции, върху които БСП и ДПС имат контрол".

Лидерът на СДС заяви, че колкото повече партията бива атакувана, толкова повече тя се консолидира. "Толкова по-силни ще отидем на тези избори", посочи Димитров.

"Очевидно е, че лица като Пламен Юруков и Пламен Радонов са зависими от ДПС и затова срещу нас се води война. Очевидно е, че нашето обединение "Синята коалиция" ще направи обединение с ГЕРБ и това е много лош вариант за ДПС и БСП по няколко причини: Първо, те ще бъдат извън властта и второ ще им бъде потърсена съдебна и политическа отговорност за всички безобразия, които свършиха", заяви Мартин Димитров.

"Никой не може да ни спре да се явим на тези избори", каза лидерът на СДС и допълни, че на утрешното заседание на Националния съвет на партията ще се потърси отговорност от Радонов и Юруков и те ще бъдат изключени "по най-бързия начин".

Александър Йорданов: Юруков участва в комунистически сценарий срещу СДС

Междувременно синият ветеран Александър Йорданов излезе с отворено писмо до Пламен Юруков, изпратено и до медиите. В него се посочва, че регистрацията на СДС, направена от Пламен Юруков, е пореден комунистически сценарий, който предвижда в следващия парламент да няма дясно-центристко мнозинство и респективно ново управление на България.

"Г-н Юруков, с последните си действия, предприети без легитимна санкция на ръководството на СДС, вие направихте опит да вкарате СДС в политическия проект на БСП и нейния политически сателит ДПС", се казва в писмото.

"СДС не е само регистрации, печати, подписки, явяване на избори. СДС е кауза, която вече 20 години дава надежда и живот на промяната в България. СДС е и гарант, че не всичко в политиката може да се купува и продава. СДС не е марка, не е значка. За мен и хората от моето поколение СДС стана символ на промяната в България, символ на завръщането на България в един добър демократичен свят, светът на Европейския съюз", се казва в обръщението на Йорданов до Юруков.

"Вашите действия днес г-н Юруков, за съжаление обслужват друга кауза. Вие искате да направите от СДС търговска марка удобна за употреба", се казва още в писмото.

Според Йорданов последните промени в изборното законодателство, гласувани от БСП и ДПС показват, че сценарият срещу СДС е в ход. "Вашите действия се вписват в този сценарий, защото макар и облечени в "добри намерения”, те създават ситуация на конфронтация, противопоставяне, спорове, а това е гибелно за всяка партия в навечерието на избори", се казва още в писмото.

"За постигане на целта – разбиване и разцепване на СДС, за да бъде обслужен политическия проект на БСП и ДПС, не се подбират средства и се ползват чужди на СДС структури за организиране на подписка за "регистрация на СДС в ЦИК", посочва Йорданов.

Той заявява, че действията на Юруков са атака и срещу политиката на единодействие, разбирателство и обединение, която СДС води.

Споделяне

Още по темата

Още от България