Мъжът, ударил Сидеров, е бивш съратник на Боян Расате

Камен Попов не си спомнял инцидента, но ако се докаже обвинението за телесна повреда, щял да си понесе вината

Камен Попов. Снимка: личен архив

Мъжът, който предизвика симпатиите на хиляди телевизионни зрители в изборната нощ в неделя, нанасяйки право дясно кроше в лицето на лидера на "Атака" Волен Сидеров, докато десетина полицаи го влачеха по тротоара от НАТФИЗ, се оказа бивш съратник на националиста Боян Расате и президент на Българската Бушидо федерация, съобщи в понеделник "Клуб Z".

Камен Попов бе задържан веднага след инцидента, а в понеделник обясни пред медии, че не си спомня да е удрял Сидеров, попаднал случайно в мелето пред НАТФИЗ в изборната нощ. След като дал обяснения пред полицията, му било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. "Ако се докаже, че имам вина по случая, ще си я понеса”, заяви 47-годишният мъж, който има хотелиерски бизнес, притежава и спортен клуб.

"Съвсем случайно попаднах. Аз си вървях по улица "Гурко” в посока "Раковска” по тротоара. Отивах да изпълня свой служебен ангажимент, а до мен лавинообразно тълпа, униформени, напред залитане, назад. Събориха ме униформените, и те отстъпваха, свалиха ме на земята с белезници и в ме вкараха в патрулната кола. Всичко се разви за две секунди”, разказа Попов.

"Аз после разбрах за какво става дума. Имаше доста хора, едните бяха на улицата, другите на тротоара. И както се прави снежна топка, така към мен започна да се приближава огромна тълпа”, обясни бизнесменът.

Той не си спомня дали е видял Волен Сидеров сред множеството. "Днес гледах някакви клипове, там сме близо един до друг. Днес получих обвинение,съвсем официално ми е връчено, не мога да коментирам нищо по случая”, допълни Попов.

И ако се докаже моя вина, ще си я понеса. Но нека това е валидно за всички. Той (Волен Сидеров) притеснява хората постоянно. Христо Мутафчиев след тежко боледуване трябва да се занимава с подобни неща. Не съм член на политическа партия, симпатизирал съм на определени политически формации”, заяви още Камен Попов.

Той е бивш симпатизант на Българския национален съюз на Боян Расате. Сега е член на Национален форум "Обединение" – група, определящи се като патриотична, разочарована от Расате. Тя бе деен участник във февруарските протести през 2013 г., довели до оставката на първия кабинет "Борисов".

Ударът, който Попов нанесе в лицето на Сидеров бе заснет в ефир от камерата на Нова телевизия и за минути стана хит в социалните мрежи. Въпросните кадри бяха използвани и за редица видеошеги с лидера на националистите, който за пореден път провокира масово раздразнение сред обществото с последните си няколко набеза в района на НАТФИЗ и намиращия се в съседство клек шоп.

За разлика от първата "циркова" атака на Сидеров и приятели на столичната ул. "Георги Раковски", когато те бяха водени от подозрения, че във въпросния клек шоп се продавали наркотици и контрабандни стоки, в неделя атакистите искали да установят самоличността на студент, нападнал лидера им.

Това обаче провокира събирането на голям брой възмутени граждани пред академията и в крайна сметка се наложи на мястото да бъдат изпратени десетки униформени, които буквално да извлачат Сидеров от вътре. Действията им бяха ръководени от цялото ръководство на МВР, включително – вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния секретар Георги Костов, шефът на националната полиция Христо Терзийски, директора на СДВР Младен Маринов и заместника му Антон Златанов.

В понеделник вицепремиерът Бъчварова коментира единствено, че мъжът, ударил атакиста, няма нищо общо с полицията, нито с НАТФИЗ, както и, че в полицията липсват данни да е бил подставено лице или провокатор.

Споделяне

Още по темата

Още от България