Мегакомисия ще бави достъпа на потребителя до нови лекарства

Мегакомисия ще бави достъпа на потребителя до нови лекарства
Обединяването в една мегаструктура на регистрационните и разрешителните режими с ценообразуването в лекарствената политика, ще блокира системата и ще забави достигането на нови медикаменти до потребителите. Това коментираха пред Mediapool представители на фармацевтичния бранш по повод готвените от здравното министерство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат нова държавна комисия да наследи сегашната Изпълнителна агенция по лекарствата и да поеме занапред цялата лекарствена политика, включително да определя кои лекарства ще се плащат от НЗОК и държавата и на какви цени. От бранша смятат, че в замисъла има и положителни моменти, но и доста необмислени неща, които едва ли изобщо ще се приложат.

“В цяла Европа не съществува единен орган, който едновременно да се занимава и с разрешителните режими, и с ценообразуването. В сектор като лекарствената политика, където всичко подлежи на регистрация и разрешение, е невъзможно всичко да минава през комисия от петима членове, макар тя да има подопечна администрация“, коментираха представители на фармацевтичния бизнес.

Според тях така решенията ще се бавят. “Дори членовете на комисията да работят по цял ден, обемът от работа, който трябва да свършат, е огромен и на практика трябва да взимат решения без почти никакво обсъждане. Между членовете на комисията не трябва да има никакви спорове и винаги да са на едно мнение за всичко, за да смогват“, коментираха от бранша. Според тях забавянето на дейностите по регистрация и разрешения ще рефлектира върху потребителите като новите медикаменти ще достигат по-бавно до тях.

Вместо да се закрива според експерти работата на сегашната Изпълнителна агенция по лекарствата може да се подобри, защото и сега тя има проблем да смогва. “Ако държавата иска да упражнява контрол върху дейността ѝ, може да ѝ се сложи надзорен съвет“, смятат специалисти.

От бранша искат комисията по прозрачност да остане

Иначе според представители на фармацевтичния бранш е удачно да има държавна комисия, която да се занимава с ценообразуването. Сега това правят две комисии – по цените и по позитивния лекарствен списък. От бранша смятат, че мястото на тази дейност действително е в държавен орган, чиито членове като държавни служители попълват декларации за конфликт на интереси. Това сега не се прави.

Фармацевтичният бизнес обаче иска сега съществуващата комисия по прозрачност да остане да ревизира решенията кои лекарства да се включват в позитивния лекарствен списък и на каква цена.

Ако такава комисия липсва, решенията ще се атакуват директно в съда, което ще направи процедурите по-тромави.

Опасения, че държавата изземва решението за терапия от лекарите

Друг от спорните моменти в законовите промени засяга изписването на лекарства. Според лекари и фармацевти държавата се опитва да ограничи свободата им при предписването на терапия.

Проектопоправките предвиждат новата комисия да изготвя фармако-терапевтични ръководства, препоръки за алгоритми за лечение и критерии за оценка на прилаганата терапия.

Това според специалисти ще отнеме правото на лекарите сами да определят терапията и те ще трябва да се придържат стриктно към ръководствата на държавата. Точните параметри на това предложение обаче тепърва трябва да се опишат в наредба и едва тогава ще стане ясно до каква степен страховете на лекарите ще се оправдаят.

По отношение на клиничните изпитвания специалисти смятат, че е добре да се разшири кръгът на лечебните заведения, в които те се провеждат. “Действително няма логика клинични изпитвания на лекарства, с които се осъществява терапия в извънболнична среда, да се провеждат в болница“, смятат експерти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?