Меглена Кунева очаква до седмица да има съгласие за промените в Конституцията

Меглена Кунева очаква до седмица да има съгласие за промените в Конституцията

"Промяна на Конституцията ще има, съдебна реформа ще има, въпрос на дни е. До седмица трябва да има съгласие по темата - ако няма, това ще покаже, че политическите сили които не я подкрепят използват тактика, за да прикрият, че са против съдебната реформа". Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева пред БНТ.

Тя отрече управляващите да се опитват да забавят промените в основния закон, за да ги използват в агитацията за местните избори.

"До края на юни проектът трябва да мине поне на първо четене, за да покажем, че сме сериозни", каза Кунева. Според нея не трябва да се добавят нови теми или да се фокусира прекалено много върху определени проблеми.

В средата на лятото се очаква да излезе междинен доклад на Европейската комисия относно напредъка на страната по механизма за сътрудничество и проверка.

В четвъртък депутати от парламентарно представените партии коментираха,  че до 20 май трябва да бъдат оформени окончателните текстове и да бъдат представени и на останалите групи от опозицията. Във вторник ще започне събирането на подписите (необходими са 60 депутатски подписа) за внасяне на законопроекта за промяна на конституцията.

Предстоят сериозни усилия за осигуряването на парламентарна подкрепа за реформите, посочи Меглена Кунева. За промените в Конституцията е необходимо мнозинство от три четвърти в Народното събрание, което е 180 депутати. Това означава, че на управляващите ще са необходими и гласове от опозицията - БСП и ДПС.

Кунева не коментира директно идеята на Реформаторския блок да бъде заложена в промените на Конституцията възможност за отзоваване на главния прокурор по предложение на парламента, но според нея даже и от прокуратурата искат да има по-голям контрол над нея.

Главният прокурор Сотив Цацаров коментира, че идеята да бъде сменян главният прокурор надали ще се хареса на Брюксел. "Мисля, че има решение на Конституционния съд по въпроса", каза Цацаров в четвъртък.

"Ако направим промените в съдебната система, на България ще се гледа по друг начин в ЕС и това ще помогне за влизането на страната в Шенген" заяви Кунева. Тя уточни, че съдебната система не е залог за влизането на страната в споразумението. Преди дни вицепремиерът изрази надежда, че до края на годината България ще влезе по въздух и море в Шенген.

В четвъртък посланиците на САЩ и Франция у нас се обявиха за бързи реформи в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?