Предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията не засягат прокуратурата

Партията предлага алтернатива на индивидуалната конституционна жалба

Димитър Лазаров. Симка :БГНЕС

ГЕРБ стартира процедурата за конституционни промени, свързани със съдебната власт, които не съдържат "резки движения" към прокуратурата. От ГЕРБ предлагат алтернатива на индивидуалната конституционна жалба, като се предвижда възможност всеки съд, когато установи несъответствие на закон по гражданско, наказателно или административно дело, да сезира Конституционния съд (КС).

За въвеждане на индивидуална жалба настояваха реформаторите, но от ГЕРБ обясниха, че така се създава риск КС да бъде затрупан от граждански жалби и работата му да се блокира. Затова след анализ било преценено преценката за обжалване на нормативни актове бъде оставена на съда.

Според управляващите тази промяна съответства на практиката в развитите европейски модели като Германия, Австрия и Испания.

Конституционните промени предвиждат Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 4 години, а пленумът на съвета да се занимава с бюджета и общи въпроси.

Друго предложение е решенията на ВСС да се вземат с явно гласуване, а не както досега с тайно.

Правилата за избор на всички членове на ВСС, а не само за парламентарната му квота, ще бъдат определени със закон. В съдийската гилдия ще има числено преимущество на професионалните представители над избраните от парламента, предвижда проектът. Патриотичният фронт (ПФ) отстъпи от искането си за паритетно представителство на двете квоти.

Сред записаните в проекта изменения, по предложение на РБ, е и освен годишния доклад на главния прокурор, Народното събрание да може да го изслушва и да разглежда и други доклади.

Предложението на реформаторите да се предвиди процедура за отстраняване на главния прокурор не се подкрепя от ГЕРБ. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е нереалистично тази тема да бъде подготвена като законодателна промяна в настоящия момент, "защото тя е повече предизвикваща някакъв невъзможен дебат и някой иска да направи политически дивидент".

"Идеите на Реформаторския блок за промени в конституцията, които засягат най-вече прокуратурата, няма да получат необходимото мнозинство за приемане", каза той.

Лазаров уточни, че няма постъпило официално предложение за възможностите за освобождаване на главния прокурор чрез процедура, инициирана от депутатите.

Не само партията на Бойко Борисов, но и повечето политически сили в парламента не смятат, че сегашният модел на централизирана прокуратура, подчинена еднолично на началника си, има нужда от някакво реформиране.

В проекта за конституционно промени бе добавено предложеното от ПФ право на съдебната власт да стопанисва имотите, които ползва. В момента не са под разпореждането на правосъдния министър, който е част и от изпълнителната власт.

ГЕРБ раздадоха на всички парламентарни групи готов проект за изменение на конституцията и обявиха, че идния вторник ще събират нужните 60 подписа за внасянето му. Депутатът от партията Димитър Лазаров уточни, че АБВ са изразили резерви на този етап и са поискали време да се консултират относно това дали Велико народно събрание трябва да се произнесе по двете колегии на ВСС.

Разногласията между четирите партии в управляващото мнозинство по предложените от правителството конституционни промени бяха изгладени след серия от разговори в петък.

Още по темата
Още от България