Меркел: Има опасност от въоръжен конфликт на Балканите заради миграцията

Ангела Меркел, ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел предупреди, че има опасност от въоръжени сблъсъци между страни от Балканите, през които минават транзитните маршрути на бежанския поток, ако се наложи Германия да затвори границата с Австрия.

В страни от Западните Балкани вече има напрежение и "аз не искам там да се стигне до военни сблъсъци", каза канцлерката на заседание на Християндемократическия съюз в Дармщад.

Мнозина експерти предупредиха, че ако Германия - основна дестинация за мигрантите и бежанците от войната в Сирия - затвори границата с Австрия, същото ще сторят и балканските страни, през които транзитира мигрантският поток, отбелязва Франс прес.

Европейският съюз обяви в края на октомври, че ще създаде условия за настаняване на 100 000 бежанци в Гърция и на Балканите, за да овладее небивалата миграционна криза, на фона на напреженията между Словения, Хърватия, Сърбия и Унгария заради транзитното преминаване на десетки хиляди мигранти.

Ангела Меркел заяви, че не иска да засилва мрачните тонове, но че ситуацията може бързо да се влоши.

Бежанският проблем предизвика разделения и в управляващата широка коалиция между консерватори и социалдемократи в Германия. В неделя те не успяха да се споразумеят по искането на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) Германия да приема по-малко бежанци.

Прогнозата е, че до края на годината те ще бъдат между 800 000 и 1 милион.

Нов кръг преговори са насрочени за четвъртък по друго искане на ХСС - за създаване на транзитни зони по германско-австрийската граница, където да се ускори проверката на документите и експулсирането. Социалдемократите отхвърлиха това искане.

Ако на новия кръг не се постигне резултат, ще продължим да преговаряме, каза Ангела Меркел.

"Не за първи път трябва да убеждаваме социалдемократите в правилността на някои неща", добави тя.

Кризата с мигрантите продължава да е повод за задълбочаване на различията в управляващата коалиция в Германия, отбелязва Ройтерс.

Германският вицеканцлер и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел отхвърли идеята на Меркел за създаване на транзитни зони за мигранти на германските граници. Там, според идеята на Меркел, мигрантите ще бъдат пресявани и онези, които имат малки шансове за получаване на убежище, ще бъдат връщани в страните си, които са сметнати за безопасни.

Меркел защити идеята си за транзитни зони на проява на нейната партия Хриситяндемократически съюз в западния германски град Дармщат, като заяви, че е по-добре да се връщат икономическите мигранти до безопасните страни директно от германските граници, защото това ще ускори процедурите за депортация. През уикенда тя се опита да убеди Габриел и неговата партия да подкрепят идеята ѝ за транзитни зони.

Според Габриел обаче това изобщо не е подходяща идея, защото много малко от новопристигащите мигранти идват от балканските страни, смятани за безопасни.

Така че транзитните зони за мигранти ще имат много малко въздействие върху общия брой на мигрантите, смята Габриел.

Той припомни, че правилата на ЕС ще позволят подобна стъпка само при изключителни случаи за определено време.

Миналата седмица Габриел потвърди, че иска да е кандидат на своята партия за канцлерския пост срещу Меркел на изборите през 2017 г.

Заради несекващия притока на мигранти в Германия и политиката си на отворени врати за тях рейтингът на партията на Меркел и на самият канцлер намаля до рекордно ниски от три години нива.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа