Меркел каза, че Европа вече не може да разчита на чуждестранните си партньори. Какво значи това?

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел каза в неделя, че Европа вече не може да разчита на чуждестранните партньори. След изпълнени със спорове срещи с американския президент Доналд Тръмп миналата седмица тя обяви отварянето на нова страница в американско-европейските отношения, като заяви, че Европа трябва да вземе съдбата си в собствените си ръце, отбелязва в. "Вашингтон пост.

Американският всекидневник определя това развитие като огромна промяна в политическата риторика. Обществеността знае за "специалните отношения" между САЩ и Великобритания, но германско-американските отношения едва ли са по-маловажни.

Едно от ключовите предложения на НАТО беше Германия да бъде поставена в международна рамка, за да се предотврати възможността тя да се превърне в заплаха за европейския мир, както беше през Първата и Втората световна война.

Според думите на първия генерален секретар на НАТО от алианса се очаква "да държи руснаците вън, американците - вътре, а германците - долу".

Сега Меркел намеква, че американците всъщност не са вътре и вследствие на това Германия и Европа би трябвало да поемат по-съществена и независима роля от тази, която играеха през последните 70 години, отбелязва "Вашингтон пост".

Меркел: Беше правилно да не се прикриват разногласията със САЩ за климата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е било правилно да не се прикриват разногласията със САЩ по въпросите за климатичните промени, предаде Ройтерс.

Дебатите на срещата на върха на Г-7 показаха, че ще бъде трудно Парижкото споразумение по климата да се увенчае с успех, допълни тя.

Още

Катастрофалната обиколка на Тръмп

Коментарът на Меркел за впечатленията ѝ от последните дни бяха пряко следствие от катастрофалната европейска обиколка на президента Тръмп, а нейното заключение, че САЩ вече не са надежден партньор, е директен резултат от думите и действията на Тръмп, който не потвърди ангажимента на страната си по член 5 на пакта за колективната отбрана, нито по Парижкото споразумение за климата, допълва "Вашингтон пост".

След три дни на трансатлантически срещи Меркел, най-влиятелният лидер в Европа, заключи, че Съединените щати при президента Тръмп не са онзи надежден партньор, на който страната ѝ и континентът автоматично разчитаха преди, посочва друг американски ежедневник, "Ню Йорк таймс".

Явно разочарована от позициите на Тръмп за НАТО, Русия, климатичните промени и търговията, тя заяви в Мюнхен, че традиционните съюзи вече не са така непоклатими като някога и че Европа трябва да обръща повече внимание на собствените си интереси.

Може да се стигне до земетръсна промяна

Решителните коментари на Меркел може да предизвикат земетръсна промяна в трансатлантическите отношения. След като САЩ са по-малко склонни да участват в действия в чужбина, Германия става все по-влиятелна сила в партньорство с Франция, подчертава "Ню Йорк таймс".

Това изглежда е краят на една епоха, когато САЩ водеха, а Европа ги следваше, каза цитиран от вестника бившият американски постоянен представител в НАТО, а сега директор на Чикагския съвет за външна политика, Иво Даалдер. САЩ днес вървят в диаметрално противоположна посока по ключови въпроси от тази, в която се движи Европа. Изказването на Меркел е признаване на тази нова реалност, казва той.

След трудни срещи на НАТО и Г-7 през миналата седмица Ангела Меркел предупреди, че Европейският съюз трябва да бъде подготвен да поеме съдбата си в свои ръце. Германският канцлер намекна, че следвоенният западен алианс е сериозно разклатен от вота на британците за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пише на първа страница британският в. "Гардиън".

Меркел беше разочарована от отказа на Тръмп на срещата на Г-7 да поднови ангажимента, поет от Вашингтон към Парижкото споразумение за климата. След срещата тя нарече форума "много труден, да не кажем много неудовлетворяващ", отбелязва в. "Дейли телеграф".

Тръмп обеща да вземе решение по парижкото споразумение тази седмица и споделил с доверени лица, че е склонен да изтегли страната. Ако това стане, то ще е тежък удар за постигнатото от предшественика му Барак Обама и за европейските съюзници, коментира британският ежедневник.

Деликатен момент в двустранните отношения

Показаното от Ангела Меркел разочарование след срещата на Г-7 в Таормина бележи деликатен момент в германско-американските отношения, посочва френският в. "Фигаро". Германската десница винаги е поставяла съюза със САЩ в центъра на схващанията си за външната политика.

През 2003 г. тя защити, в разрез с позицията на канцлера социалдемократ Герхард Шрьодер, подкрепата на страната за американска и британска интервенция в Ирак в името на съюза с Вашингтон и "общите им ценности".

Този алианс се основава традиционно на дълбоко белязали паметта на германците исторически събития - американския приятел от плана "Маршал" или защитата на свободите, въплътена от прочутата реч на Джон Кенеди през 1963 г. "Аз съм берлинчанин".

Тази Америка изглежда вече е далече от очите на Ангела Меркел, отбелязва "Фигаро".

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?