Изборите в Германия:

Меркел на крачка от трети мандат като канцлер

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел има реални шансове да си осигури трети мандат начело на Германия след изборите за Бундестаг, които се провеждат в неделя. Според предварителните данни, Християн-демократическият съюз и Християн-социалният съюз печелят най-малко 42% от вота.


Свободната демократическа партия, доскорошен коалиционен партньор на Меркел, може да не успее да премине петпроцентния праг, необходим за влизане в парламента.


Според прогнозите, Германската социалдемократическа партия получава близо 26%. Предвид тези резултати, възможно е сформиране на голяма управляваща коалиция.

Според изследвания на общественото мнение в навечерието на изборите оглавяваният от Меркел консервативен блок между нейната партия Християн-демократически съюз (ХДС) и сестринската партия Християн-социален съюз (ХСС) се очаква да остане най-големият блок в парламента с около 40% от депутатските места, предаде ДПА.

Въпросът, който най-много тревожи консерваторите, е дали сегашният им партньор в правителството - ориентираната към бизнеса либерална Свободна демократическа партия (СвДП) - ще получи достатъчна подкрепа, за да остане в Бундестага. На местните избори в Бавария преди седмица СвДП не успя да прескочи прага от 5%, необходим, според германското законодателство, за участие в законодателната власт.

В навечерието на изборите социолозите дадоха колебливи прогнози за способността на ѝ да прескочи бариерата и на изборите за Бундестаг, така че основният въпрос, който вълнува Меркел и консерваторите, е дали от понеделник нататък ще останат с досегашната правителствена коалиция или ще трябва да влязат в тежки преговори за сформиране на "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която, според социолозите, ще получи между 25 и 28% от гласовете на избирателите, което се и сбъдна.

Проучване на института "Емнид”, публикувано в седмичника "Билд ам Зонтаг" прогнозира само един процентен пункт преднина на сегашната правителствена коалиция ХДС/ХСС и либералите (45%) пред възможната лявоцентристка коалиция на ГСДП, "Зелените” и партия "Левите" (44%).

Втората интрига на днешните избори ще бъде представянето на новата евроскептична партия "Алтернатива за Германия". Според социолозите партията, учредена през април тази година и съставена предимно от представители на научните среди и бизнесмени, настояващи за "контролирано разформиране" на еврозоната, има потенциал да прехвърли прага от 5% и да стане първата евроскептична партия в германския парламент.

Основната мотивация на привържениците на "Алтернатива за Германия" е разочарованието от европейската политика на Ангела Меркел и усещането, че Германия непрекъснато плаща заради задлъжнелите страни от еврозоната.

Другото голямо послание на "Алтернатива за Германия" е, че вече установените политически партии са изгубили всякаква връзка с очакванията на електората.

Ангела Меркел, която е на 59 години, отива на изборите с одобрение от над 50% от избирателите. Това е резултат от възхода на германската икономика, на стабилните бюджетни показатели, увеличението на заплатите и устойчивото намаляване на безработицата, отбелязва ДПА. Икономическият възход затрудни опозицията в намирането на обичайните аргументи срещу всяко правителство с изтичащ мандат, допълва агенцията.

Външнополитическите събития през последната година от мандата на Меркел също се развиха благоприятно: заплахата от военен удар в Сирия, която би довела до нарастване на подкрепата за социалдемократическата опозиция, засега е само хипотетична.

Право на глас в Германия на днешните избори имат 61.8 милиона души. Социологически анкети обаче прогнозират нарастване на дела на неучастващите. Проучването на ZDF от петък показа, че до избирателните урни в неделя със сигурност ще отидат 66% от избирателите, което е чувствително по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори през 2009 г., когато избирателната активност беше над 70%.

Вестник "Велт" цитира изследване на хамбургския институт за проучване на общественото мнение "Ипсос", според което 86% от германците се чувстват разочаровани от неадекватното представителство от страна на политиците. Ако по-рано не гласуваха бедните и безработните, днес в редиците на негласуващите прииждат все повече образовани хора, отбелязва "Велт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?