Меркел изведе консерваторите до победа, но ще прави коалиционно правителство

Ше преговаря със социалдемократите на Щайнбрюк и Зелените, Свободните демократи – извън парламента

Меркел изведе консерваторите до победа, но ще прави коалиционно правителство

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел спечелиха германските избори, но не постигнаха абсолютно мнозинство. Коалиционният ѝ партньор - Свободните демократи - пък спечелиха едва 4.8% от гласовете на вота в неделя и останаха извън парламента.

 

Така Меркел ще оглави или правителство на широка коалиция с левоцентристките Социалдемократи на съперника ѝ Пеер Щайнбрюк или ще трябва да работи със Зелените, което е по-малко вероятно. И в двата случая се очакват няколко седмици на трудни преговори.

 

Меркел заяви, че е "очевидно", че няма да се опитва да управлява с правителство на малцинството."Твърде рано е да кажем какви ще са следващите ни действия. Обещавам, че ще действаме отговорно и внимателно", каза Меркел.

 

Блокът ХДС/ХСС постигна най-добрия си резултат от 23 години насам, като спечели 42 процента от гласовете и получи само пет места по-малко от абсолютното мнозинство в долната камара.

 

Социалдемократите спечелиха 25.7 процента. ”Не постигнахме резултата, който искахме. Топката е в полето на Меркел”, коментира лидерът на партията Пеер Щайнбрюк.

 

Новата анти-евро партия "Алтернатива за Германия" се приближи до петте процента и, макар че не влезе в парламента, празнуваше като един от победителите в изборите.

 

По предварителни данни блокът на Меркел ХДС/ХСС получава 311 депутатски места, социалдемократите - 192, Зелените - 63 и Левите - 64 места.

 

Активността на изборите се оказа неочаквано висока - 71.5 процента.

 

59-годишната Меркел се възползва от силната икономика и ниската безработица, която спомогна личната ѝ популярност да се запази рекордно висока - за разлика от поредица лидери, които загубиха постовете си в други европейски страни, откакто избухна дълговата криза преди три години.

 

Една нова коалиция едва ли ще доведе до особени промени в германската политика, макар че вероятно може да донесе леко смекчен тон в управлението на кризата.

 

Меркел - канцлер от 2005 година и фактически лидер на европейската реакция на кризата, заяви пред привържениците си, че това е супердобър резултат и даде ясно да се разбере, че възнамерява да изкара пълен мандат. Въпреки мащаба на победата ѝ обаче, управлението едва ли ще стане по-лесно за нея, коментира Асошиейтед прес.

 

Победата на Меркел

 

Вестник "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че Меркел е спечелила изборна победа, която не е просто победа, а триумф.

 

Това е не толкова триумф на християн-демократическата ѝ партия, колкото триумф на самата Меркел. Тя постигна тази победа като личност, като канцлер - с популярност, която няма аналог в историята на Федералната република.

 

С тази изборна победа Меркел почти се изравни с Конрад Аденауер, който през 1957 г. за първи и засега единствен път в историята на Германия спечели абсолютно мнозинство за християндемократите. 1957 г. беше връхната точка във властта на Аденауер. 2013 г. е връхната точка във властта на Меркел, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

 

Победата на Меркел е най-добрият резултат, постиган на парламентарни избори в Германия през последните 20 години, посочва "Велт".

 

С триумфалната си победа на изборите Меркел се нареди сред най-големите канцлери на Германия, въпреки че загуби досегашния си партньор - свободните демократи, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Нейната партия знае, че дължи тази победа единствено на Меркел, посочва вестникът.

 

Повече от 40 процента - това не е просто победа, това е демонстрация на сила. Силата има едно име и то е Ангела Меркел, отбелязва "Цайт".

 

Все пак Меркел се нуждае от партньор, за да може да управлява. Въпросът е дали това ще са социалдемократите или зелените. И едните, и другите бяха яростни противници по време на предизборната надпревара; и едните, и другите имат сериозни причини, за да не се съгласят на подобна коалиция. Въпреки това и едните, и другите биха могли да свършат тази работа, отбелязва "Цайт".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят