Меркел откри предизборната си кампания с успокоително послание

Меркел откри предизборната си кампания с успокоително послание

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще се бори на предстоящите на 22 септември парламентарни избори в страната за трети пореден мандат на поста, откри предизборната си кампания с успокоително послание до германците, предаде Ройтерс.

След края на своята триседмична лятна ваканция Меркел говори пред около 1000 души на площада в средновековния град Зелигенщат, Централна Германия. Тя се представи като сигурен лидер, който ще преведе страната през кризата и ще осигури траен просперитет.

25-минутната реч на Меркел, която е много популярна в Германия, но няма славата на завладяващ оратор, не предложи почти нищо ново. Тя приветства намаляването на безработицата в най-голямата икономика в Европа, откакто стана канцлер през 2005 г., и попита събралите се хора с цитат от книга на покойния президент на САЩ Роналд Рейгън: "По-добре ли сте сега, отколкото преди осем години?"

Едновременно с това Меркел отправи завоалирано предупреждение, че просперитетът, на който Германия се радва в условията на криза в еврозоната, ще бъде изложен на риск, ако социалдемократите или Зелените дойдат на власт.

Пет седмици преди парламентарните избори, християндемократите на канцлера имат комфортна преднина от около15 процента пред основната опозиционна сила, социалдемократите.

Залогът за Меркел обаче е да запази управляващата коалиция със Свободната демократическа партия - либерали (СвДП-Л). Ако СвДП-Л не успее да влезе в новия парламент, канцлерът ще бъде принуден да води тежки коалиционни преговори със социалдемократите или Зелените.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа