Доклад на Бундесбанк за Гърция увеличава натиска върху Меркел преди изборите

Брюксел обсъжда пет сценария за облекчаване на гръцкия дълг

Ангела Меркел

Опозиционните партии в Германия са обвинили канцлера Ангела Меркел за това, че преди парламентарните избори следващия месец говори лъжи за опасността от ново "спасяване" на Гърция, пишат гръцките вестници в понеделник.

Упреците идвали след публикация на "Шпигел", според която Бундесбанк очаква, че "Гърция ще има нужда от по-голяма европейска помощ в началото на 2014 г." Според германското списание докладът за вътрешно ползване е бил изготвен от централната банка и в него се твърди, че Европа "със сигурност ще се съгласи на нов спасителен пакет за Гърция" най-късно до началото на следващата година.

Бундесбанк е отказала да коментира публикацията. В документа, според "Шпигел", банката описвала рисковете, свързани със съществуващия спасителен пакет за Гърция като "изключително високи". В него се изказва и мнение, че решението за одобрения миналия месец пореден транш от 5,8 млрд. евро за Атина е било взето по политически подбуди.

Гръцките издания твърдят, че германското финансово министерство е отказало да коментира публикацията. Позовавайки се на Ройтерс, вестниците пишат, че германски политици от опозицията обвинявали Меркел, че хвърляла "прах в очите" на гласоподавателите, отказвайки да признае истината за Гърция преди изборите на 22 септември.

В. "Нафтемборики" коментира, че в момента Берлин не желае да се занимава с въпроса за надеждността на гръцкия дълг и че дебатите по него се очаква да започнат след парламентарните избори в Германия.

Вестникът твърди, че гръцкият финансов министър Янис Стурнарас също потвърдил, че след германските избори от ноември официално ще започне дебатът за публичния дълг на Гърция. Условието за него било Гъриця да представи макар и ограничен първичен бюджетен излишък, който щял да даде сигнал на кредиторите, че ако има нова помощ, тя няма да отиде за финансиране на бюджетния дефицит.

Гръцкият министър знаел за петте сценариия, които Брюксел обсъждал  за облекчаване на гръцкия дълг и за компенсирането на очаквания дефицит при финансирането на страната  до 2016 г. Европейски източници, цитирани от изданието, казали, че вече има раздвижване и активност за намирането на решения по въпроса за гръцкия дълг.

Част от разработваните от Брюксел сценарии предвиждат удължаване на срока за погасяване на двустранния заем с ЕС до 50 години и ново кредитно споразумение в размер на 12-14 млрд. евро, което щяло да бъде подписано в началото на 2014 г. с цел да се покрие финансовата "дупка" от 11 млрд. евро за 2014-2015 г., която била открита от МВФ.

В понеделник германското правителство отхвърли информацията, че Гърция ще се нуждае от нов спасителен пакет в началото на 2014 г., и заяви, че Атина напредва с реформите, както показват някои икономически данни от страната, предаде "Ройтерс".

Финансовото министерство каза, че не е запознато с вътрешния доклад на Бундесбанк, цитиран от "Шпигел".

"Според последния доклад на "тройката" Гърция постига напредък в реформите. Както знаете, сегашната програма изтича през 2014 г., така че ми е трудно да спекулирам сега за това какво ще се случи през 2014 г.", каза говорителят.

Филип Рьослер, лидер на по-малкия коалиционен партньор в кабинета - Свободната демократическа партия, подкрепи позицията на правителството, че не е необходимо да се обсъжда нещо различно от сегашния спасителен пакет, който изтича в края на 2014 г.

"Гърция се движи изцяло в правилната посока. Бих искал да видя какво щеше да се случи, ако бяха поискали от Германия да направи толкова много реформи", каза Рьослер, който е и министър на икономиката. По думите му в момента Гърция не се нуждае от допълнителна помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани